Wethouder Rutgers verrast Grote Geert

KANTENS – Molenaar Gerad Werkman werd zaterdag – op de Nationale Molendag – verrast met een bezoek van wethouder Kristel Rutgers en haar gezin. De 56-jarige Kaanster heette hen welkom in ‘Grote Geert’ en na een bakje koffie nam hij hen mee voor een rondleiding door de koren- en pelmolen.

De sympathieke Werkman hoopt binnenkort zijn 25-jarig jubileum als molenaar te vieren. Zijn jeugd bracht hij aan  de overkant van het water door, met zicht op de molen. Al vanaf z’n geboorte heeft de molen zijn interesse gehad. “As lutje jong ging ik bie pa ien kruiwoagen noar meul’n tou. Vreet’n veur honer hoalen. Ik scharrelde din wat rond ien meulen.”

Op z’n dertiende ging hij meehelpen in de molen, leerde de kneepjes van het vak en kreeg een kwart eeuw geleden het beheer over de molen.

Vol passie vertelt hij nu over z’n werk als molenaar aan iedereen die het maar horen wil. Hij laat foto’s van vroeger zien en vertelt het verhaal dat erbij hoort. De enthousiasme spat ervan af.

Ondertussen komt een inwoonster van Kantens met haar kleinzoons ook even een kijkje nemen in de molen. Even later gaat de molenaar met de famile Rutgers de trappen op, naar boven. Ondertussen vertelt Gerad Werkman over de wat ze voorbijkomen en beantwoordt hij vragen. Eenmaal aangekomen op de omloop kunnen ze genieten van het uitzicht, met in de verte de Eemshaven.

Lang kan de wethouder met haar echtgenoot en kinderen niet blijven, want ook de ‘Dag van de Garnaal’ op Lauwersoog moet nog even worden bezocht.

Koren- en pelmolen Grote Geert

De molen werd oorspronkelijk in 1818 gebouwd als lage stellingmolen. Waarschijnlijk als gevolg van windbelemmering van de molen door de uitbreiding van het dorp werd de molen in 1852 verhoogd. De onderbouw heeft hierdoor een opvallende rechte vorm. De molen is thans enkele malen per week op vrijwillige basis in gebruik. Als een van de weinige pelmolens in Groningen wordt hier ook daadwerkelijk nog regelmatig gepeld. De molen is prachtig gelegen aan het Boterdiep en is voorzien van zelfzwichting.

In de jaren 1954 en 1979 werd de molen gerestaureerd. De fa. Dunning begon in maart 2005 met een noodzakelijke restauratie. Op 19 mei werden de nieuwe roeden gestoken en eind juni is de molen weer opgeleverd. In 2008 is de molen geheel opnieuw gedekt met riet. Naast de molen staat nog de voormalige stookhut.

 

 

Cookieinstellingen