Idee PvdA Het Hogeland (V)MBO-campus goed ontvangen

Foto: https://www.lerenenwerken.nl

HET HOGELAND – In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Het Hogeland van november 2018 ontstond binnen de PvdA het idee van een (V)MBO-campus. Aanleiding vormde het gegeven dat de vestiging van Het Hogeland College in Wehe-den Hoorn op termijn zou gaan sluiten en zou integreren in de scholen in Winsum. Al spoedig werd het idee breder en werd ook gedacht in de richting van een integratie van de scholen met Werkplein Ability. De gedachten ontwikkelden zich in een Regionaal centrum Leven Lang Leren (ReLL) met een belangrijke rol voor werkgevers en leren van en in de praktijk.

Vrijdag 17 mei nodigde de fractie van de PvdA Het Hogeland vertegenwoordigers van

  • AOC Terra
  • CSG Winsum
  • Het Hogeland College
  • Noorderpoort
  • Project kansrijke Groningers
  • Alfacollege
  • Gemeente Het Hogeland
  • Provincie Groningen
  • Werkplein Ability
  • MKB
  • De Hoven
  • Seaports uit om te toetsen of een Regionaal centrum Leven Lang Leren ook werkelijk een na te streven toekomstperspectief zou kunnen zijn. Centraal stonden de vragen
  1. Is ons toekomstbeeld relevant genoeg om verder te verkennen?
  2. Zo ja, wat is daarvoor nodig?

De gesprekspartners gaven aan een conceptueel Regionaal centrum Leven Lang Leren nastrevenswaardig te vinden. Afgesproken is dat een kleine groep met een vertegenwoordiging van de gemeente Het Hogeland een volgende bijeenkomst gaat voorbereiden. Voor de toekomst wordt gemikt op twee sporen, namelijk uitwerken van een gezamenlijk doel en opzetten van kleinschalige projecten. Daarbij wordt gedacht aan projecten zoals het Wijkleerbedrijf in Winsum en Noorderhuizen in Uithuizen bij Ability.

Partij van de Arbeid verheugd

De fractie van de PvdA is zeer verheugd over het resultaat en zal de voortgang op gepaste afstand volgen. Volgens fractievoorzitter Jan Willem Nanninga is het wel de rol voor een politieke partij te dromen over de toekomst, maar is het daadwerkelijk vormgeven daarvan een taak voor de scholen en andere betrokken organisaties.

Wat is het toekomstbeeld van de Partij van de Arbeid?

 

Van VMBO tot MBO

Zoals hiervoor beschreven dachten we aanvankelijk aan de wenselijkheid van kwalitatief goed VMBO-onderwijs in onze regio. Al spoedig werd ons blikveld ruimer en meenden we dat het goed zou zijn om voor bepaalde groepen leerlingen en  voor bepaalde vervolgrichtingen ook MBO aan te bieden. Met het doel om Hogelandster kinderen perspectief op een goede opleiding en perspectief op werk zoveel mogelijk in de eigen regio te bieden. Werk is uiteindelijk een goed middel om je te ontwikkelen en je betrokken te voelen bij de samenleving.

Van werkvoorziening tot leerwerkbedrijf

Dat geldt niet alleen voor kinderen. In totaal zijn ongeveer 1800 mensen afhankelijk van de gemeente Het Hogeland in de vorm van een bijstandsuitkering. Van die 1800 hebben ongeveer 400 mensen een dienstverband met Werkplein Ability omdat ze nog een beroep kunnen doen op de oude werkvoorziening. Dat betekent dat 1400 mensen een bijstandsuitkering ontvangen en ondersteund moeten worden bij het vinden van werk en/of vrijwilligerswerk. Ability heeft zich daarom in de loop der  jaren ontwikkeld van een werkvoorzieningsschap naar een reïntegratiebedrijf of een leer- en ontwikkelcentrum. Inwoners die kortere of langere tijd niet hebben gewerkt worden op allerlei wijzen getest, ondersteund, begeleid, getraind en geschoold om hun kansen op de huidige arbeidsmarkt te vergroten. Leerwerktrajecten binnen en buiten de organisatie maken daar deel vanuit.

Een leven lang leren

De school en het gemeentelijk leerwerkbedrijf verschillen in essentie niet veel van elkaar. In beide gevallen gaat het er om mensen naar de huidige en toekomstige arbeidsmarkt toe te leiden. Ook de middelen om dat doel te realiseren zijn steeds meer identiek. Waar in het onderwijs de theoretische component sterk is vertegenwoordigd, is het leerwerkbedrijf vooral praktisch ingesteld. Maar ook dat verschil wordt naarmate de leeftijd van de deelnemers vordert, minder groot. Ook in het onderwijs treedt leren in en van de praktijk steeds nadrukkelijker op de voorgrond. Hetgeen van de scholen en onderwijsgevenden nieuwe competenties en netwerken vraagt, terwijl die in het leerwerkbedrijf al aanwezig  zijn. Als die verschillen dan steeds kleiner worden, wat maakt dan dat school en leerwerkbedrijf nog steeds verschillende werelden zijn? Zou het, met de toekomstige, dynamische, maar ook krappe arbeidsmarkt niet wenselijk zijn om de leer- en ontwikkelcentra te in verregaande mate te laten samenwerken of mogelijk te integreren? Dat waren de vragen die wij voor onszelf opriepen en vervolgens beantwoordden. We creëerden een grof toekomstbeeld en spraken de woorden: ‘nu of nooit’ en ‘de urgentie is hoog’.

Ons beeld

Zoals gezegd creëerden we een grof toekomstbeeld. Het is wel aan een politieke partij om een droom te hebben, maar niet om die droom ook concreet vorm te geven. Dat is aan organisaties die daarvoor verantwoordelijk zijn. In onze droom zien wij een regionaal centrum leven lang leren waarin:

  • VMBO, MBO en het leerwerkbedrijf Abilty in verregaande mate geïntegreerd zijn
  • Jong en oud de mogelijkheid heeft zich te scholen en herscholen
  • Drempels tussen VMBO, MBO en leerwerkbedrijf niet bestaan
  • Geleerd wordt in en van de praktijk
  • Opgeleid wordt voor de krappe, regionale arbeidsmarkt en specifiek techniek en zorg & welzijn
  • MKB en zorgaanbieders, zoals De Hoven stage- en werk- en opleidingsplekken bieden
  • MKB en zorgaanbieders mede-opleiders zijn

 De urgentie is hoog

In de komende jaren zijn er forse tekorten op de arbeidsmarkt te verwachten. Voor wat betreft de zorg zijn de problemen nu al groot. Het is zelfs zodanig dat we ons de vraag kunnen stellen of we in staat zullen zijn om de zorg te leveren die gevraagd wordt. We hebben het dan niet over de verre toekomst, maar over de komende jaren. De situatie zou wel eens zo nijpend kunnen worden dat we opleidingsplaatsen met baangarantie kunnen en moeten bieden. Ook op het gebied van techniek zijn maatregelen urgent. Landelijk is het al een groot probleem om gekwalificeerd personeel te krijgen. Als we niet actief genoeg zijn, stromen potentiële arbeidskrachten de regio uit om elders te gaan werken. Door een aantrekkelijk leer-, opleidings- en ontwikkelcentrum moeten we in staat zijn hen hier te houden om een belangrijke rol te vervullen in de versterking en leefbaarheid van de regio.

Nu of nooit

Een aantal ontwikkelingen komen op dit ogenblik bij elkaar. Zoals de pas ontstane gemeente Het Hogeland, de herbezinning op het VMBO, het MBO dat de regio intrekt, denk aan het wijkleerbedrijf  in Winsum en Noorderhuizen in Uithuizen, het 1000 banen plan en de krapte op de arbeidsmarkt. Met de totstandkoming van het Nationaal Programma Groningen (NPG), hetgeen bedoeld is om Groningen en de Groningers na de ellende van de aardbevingen in het algemeen weer perspectief te bieden, zou er wel eens een vliegwiel kunnen ontstaan om ook het perspectief op de arbeidsmarkt te versterken. Laten we de koe daarom bij de hoorns vatten.

 

 

Cookieinstellingen