Kind vermist?

Foto: AMBER Alert Nederland

HET HOGELAND – Elke dag raken in Nederland kinderen vermist. De meeste kinderen lopen weg en worden na kortere of langere tijd levend teruggevonden. Elk vermist kind loopt risico, en daarom vraagt de politie op allerlei manieren aandacht voor hun verdwijning. Via Politie.nl en Twitter bijvoorbeeld.

Enkele keren per jaar komt een kind in levensgevaar. Vaak gaat het om kinderen die ontvoerd zijn door een onbekende dader. Seksueel misbruik van het kind is meestal de reden achter een dergelijke ontvoering, en het risico bestaat dat het kind uit angst voor ontdekking om het leven wordt gebracht. In dat geval zetten we AMBER Alert in. AMBER Alert moet daarom ook direct na melding van een dergelijke ontvoering bij de politie worden ingezet. Er is geen tijd te verliezen.

Wanneer kan een AMBER Alert gebruikt worden?

U zult alleen een AMBER Alert ontvangen als er sprake is van de volgende omstandigheden:

  1. het kind is (zeer waarschijnlijk) ontvoerd door een onbekend persoon of personen, of het kind is vermist en er bestaat direct gevaar voor het leven van het kind.
  2. het vermiste kind is jonger dan 18 jaar.
  3. er is voldoende informatie over het slachtoffer, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat een AMBER Alert de kans vergroot dat het kind snel gelokaliseerd kan worden.

Wanneer wordt géén AMBER Alert gebruikt?

Iedere vermissing levert een risico op voor het kind. Toch is dat risico niet altijd voldoende voor het inzetten van een AMBER Alert. Als een AMBER Alert ook zou worden ingezet bij vermissingen met minder risico, dan verdwijnt het speciale effect van het systeem.

Ontvoeringen van kinderen door hun vader en/of moeder of door een ander familielid komen ook niet in aanmerking voor een AMBER Alert. Tenzij de ontvoering gepaard is gegaan met ernstig vormen van geweld, en/of aangenomen kan worden dat het kind bij de ontvoerende ouder gevaar loopt om slachtoffer te worden van ernstig of zelfs dodelijk geweld.

Voor vermiste personen van 18 jaar en ouder wordt geen AMBER Alert verzonden, ook niet als ze in verstandelijk opzicht functioneren op een leeftijdsniveau van onder de 18 jaar. Als dat nodig is, zal op een andere manier aandacht gevraagd worden voor een dergelijke vermissing.

Wat is er nodig voor een AMBER Alert?

Om het publiek daadwerkelijk via AMBER Alert te kunnen vragen om hulp, is in elk geval een goedgelijkende foto nodig van het ontvoerde of vermiste kind. Ook is informatie over het merk, type en (gedeeltelijk) kenteken van een auto welkom.

De kracht van AMBER Alert

De kracht van AMBER Alerts ligt in het onmiddelllijk en allesomvattend inschakelen van publiek en media, om zo alles in het werk te stellen dat het ontvoerde of in levensgevaar verkerende kind teruggevonden wordt. AMBER Alert Nederland heeft een eigen website waar u terecht kunt als u meer informatie zoekt of als u zich wilt aanmelden voor het ontvangen van deze berichten.

Over AMBER Alert Nederland

AMBER Alert Nederland is het landelijke vermiste kinderen alarm. Met meer dan 2,5 miljoen deelnemers en deelnemende organisaties en een bereik van 12 miljoen Nederlanders, is het het grootste burgerparticipatie-initiatief in Europa en het bekendste voorbeeld van crowdsourcing in Nederland. Eerder bleek uit onderzoek dat AMBER Alert de hoogste naamsbekendheid heeft onder de alerteringssystemen (95 procent van de niet-deelnemers kent het systeem van naam).

Het systeem wordt honderden keren per jaar ingezet bij urgente kinder-vermissingen via o.a. Twitter, Facebook, PC-screensavers en website banners. Ongeveer vier keer per jaar wordt er een AMBER Alert verstuurd, omdat de politie vreest dat het leven van een vermist of ontvoerd kind gevaar loopt. Bij een AMBER Alert wordt het systeem helemaal ingezet. Het hele land verandert dan in één grote opsporingsposter, doordat bijvoorbeeld ook reclameschermen, snelwegborden, apps, SMS en email worden ingezet.

Over AMBER Alert Europe

AMBER Alert Europe is een Nederlandse stichting, opgericht in 2013 door politie- en overheidsinstanties uit diverse EU lidstaten, onder voortouw van AMBER Alert Nederland en haar partners. Het doel van AMBER Alert Europe is het verbeteren van de bescherming van urgent vermiste kinderen in Europa. Dit wordt gedaan door het geven van politietrainingen, het stimuleren van grensoverschrijdende politiesamenwerking, het bouwen en verbeteren van AMBER Alerts en publieke alertering voor andere lidstaten en het beïnvloeden van Europese wetgeving.

AMBER Alert Europe wordt gesteund door vermiste personen specialisten, NGO’s, politie en overheidsinstanties en meer dan 100 Europarlementariërs. De organisatie heeft 18 leden in 13 landen. 4 hiervan zijn overheidsinstanties. AMBER Alert Europe is het grootste burgerparticipatie-initiatief met 3 miljoen deelnemers in de Europese Unie.

Preventiefilmpje AMBER Alert

In het onderstaande preventiefilmpje ‘Samen slim met Simon’ worden simpele, maar belangrijke tips aan kinderen gegeven. Deze vuistregels zijn tot stand gekomen in samenwerking met de deskundigheid van vermissingsexperts van de politie.

Cookieinstellingen