Groningen verdient een man als Robert de Wit in Europees Parlement

Foto: HogelandNieuws

HET HOGELAND – Tijdens het openbare gedeelte van de ledenvergadering van het CDA Het Hogeland die maandagavond werd gehouden in de kerkzaal van de Immanuelkerk te Baflo gaf Robert de Wit tekst en uitleg over het coalitieakkoord van de provincie Groningen en zijn kandidatuur voor het Europese Parlement.

Over het coalitieakkoord is De Wit duidelijk. SP, PVV en Forum voor Democratie wilden niet meedoen. De overige partijen pakten de handschoen wel op en kwamen, tegen alle verwachtingen in, vrij snel tot een akkoord. Het CDA ziet, volgens De Wit, die aan de onderhandelingstafel zat, veel van haar verkiezingspunten terug in het akkoord en is zeer tevreden. Over de verkiezingsuitslag, het CDA ging van 5 naar 3 zetels, was de partij ontevreden. De Wit: “De Provinciale Statenverkiezingen waren gekaapt door de landelijke politiek. Het Forum voor Democratie voerde geen campagne, had geen programma voor Groningen en haalde 10% van de stemmen, eigenlijk ongelooflijk. Voor mij betekent het dat we nog meer aan de zichtbaarheid moeten werken. Op gemeentelijk niveau is dát veel beter geregeld, u bent zichtbaar, maar wij, bij de Provincie, moeten daar veel meer energie insteken. Ik wil daarom nauwere verbinding tussen lokale CDA- partijen en de provinciale CDA van harte aangaan.”
De Wit bedient zich niet van populaire one- liners, maar geeft uitgebreid antwoord op vragen van de leden. Vliegveld Eelde, de Lelylijn, kernenergie in de Eemshaven ( De Wit: “Dat willen we niet, dat kunnen we de Groningers niet aandoen”) komen ter sprake en De Wit is naast welbespraakt en gemotiveerd heel duidelijk in zijn missie: ‘Toekomstperspectief bieden aan het mooie, unieke, Groningen en haar bewoners, vooral aan jonge mensen.’
16.000 voorkeurstemmen heeft de sympathieke Groninger nodig om zitting te mogen in het Europese parlement. Eén van de CDA- leden vroeg zich af of stemmen op De Wit wel verstandig is, want als hij gekozen wordt, verlaat hij de Provinciale Staten en dat zal voor het CDA-Groningen  een forse aderlating zijn.
Robert heeft ook op deze vraag een antwoord dat de aanwezige leden tevreden stemt: “Groningen verdient een stem in Europa. De Groningers, de cultuur, de problemen verdienen Europees meer aandacht. Ik wil de regio graag vertegenwoordigen. Ik houd van Groningen, ik houd van Het Hogeland. Ik ben er trots op, net als jullie, maar: “We klappen teveel met de handen in de zakken.” We moeten ons meer laten gelden en die opdracht wil ik op me nemen.” Om binding te blijven houden met Groningen blijft De Wit in Groningen wonen. Het antwoord stemt de aanwezige leden tevreden en zou ook voor niet-traditioneel CDA- stemmers een belangrijke reden kunnen zijn om vakje 10 van het CDA rood te kleuren. Vertegenwoordigers van Groningen in het Europese Parlement zijn belangrijk, van welke signatuur dan ook.
CDA- raadslid Kor Berghuis plaatste maandagavond na de bijeenkomst  de volgende tweet: “Superavond als CDA Het Hogeland met Robert de Wit in het kader van de Europese verkiezingen. Als je vindt dat Noord Nederland echt op de Europese kaart moet komen dan is CDA- Europa nr.10 een hele goede keuze. Wat een enthousiasme.  Maak in ieder geval gebruik van je stemrecht.”

Reacties