Opening vernieuwd hertenkamp Bedum

Foto: Saffira Rijkee

BEDUM – Komende vrijdag 24 mei wordt het hertenkamp van Bedum heropend. Zorgboerderij De Golden Raand gaat hier dagbesteding bieden aan haar cliënten. Ook zullen activiteiten georganiseerd worden voor bezoekers. Vrijdagmiddag is er van 13.00 tot 17.00 van alles te doen voor kinderen. Rond 13.30 uur wordt het hertenkamp officieel geopend door wethouder Kristel Rutgers.

Het hertenkamp van Bedum is sinds 2012 in beheer van Zorgboerderij De Golden Raand, vertelt Greet Cazemier, eigenaresse van die zorgboerderij. Al een jaar of vier werd gedroomd van een ‘nieuw’ hertenkamp, met nieuwe bebouwing en bredere mogelijkheden voor dagbesteding. Door buurtbewoners, waaronder Frank Admiraal en Mireille Vermeulen (tevens werkzaam op De Golden Raand), werd eind 2015 een stichting opgericht waar ook Greet lid van is: Stichting Hertenkamp Bedum. De stichting wierf met succes fondsen voor nieuwe onderkomens voor mens en dier, die inmiddels gebouwd zijn.

Dagbesteding

Cliënten van De Golden Raand komen op het hertenkamp voor hun dagbesteding. Greet: “Dierverzorging staat natuurlijk centraal. Daarnaast verzorgen we hier het groenonderhoud zoals we dat al sinds 2012 doen en vanuit hier doen we dat ook in de Carrousel (speeltuin aan het Burchtplein in Bedum, red.) en op een deel van het Stationsplein. Verder doen we hier aan houtbewerking, allerlei klussen, we doen samen boodschappen en we kunnen hier koken en bakken. Het ontvangen van mensen die het hertenkamp bezoeken is ook heel leerzaam voor cliënten. Onze jongere cliënten, zogenaamde thuiszitters, doen hier het huiswerk dat ze hebben gekregen van de leerkracht die wij in dienst hebben”.

Kinderactiviteiten

Frank Admiraal en Mireille Vermeulen hopen dat het vernieuwde hertenkamp meer bezoekers zal trekken. Frank: “Kinderen kunnen hier kennis maken met verschillende diersoorten. Scholen en kinderdagverblijven zouden langs kunnen komen met groepen kinderen. De Golden Raand zal ijsjes van de boerderij gaan verkopen…” Mireille: “We organiseren kindermiddagen met leuke activiteiten en we gaan af en toe pannenkoeken bakken voor de buurt. Ontmoeting met de buurt vinden we belangrijk”. Op termijn komen misschien wat speeltoestellen in het hertenkamp. Op de Facebookpagina van Zorgboerderij De Golden Raand staan altijd de laatste berichten over kinderactiviteiten.

Samenwerking

Bij de opening komende vrijdag zullen in ieder geval Alpaca’s zijn. Herten zijn heel stressgevoelig, dus zij komen iets later. Langzamerhand zullen steeds meer dieren het hertenkamp gaan bevolken. Geiten, schapen, kippen, eenden. Het mooie nieuwe hertenkamp is het resultaat van een goede samenwerking tussen drie partijen: Stichting Hertenkamp Bedum, Zorgboerderij De Golden Raand en de voormalige gemeente Bedum. Frank: “De gemeente heeft heel goed meegeholpen, meegedacht en het hekwerk medegefinancierd. Ook leuk is dat we alle werkzaamheden hebben laten verrichten door alleen maar Bedumer bedrijven. De sloop van het oude hertenkamp hebben we als buurt samen met een aantal cliënten van De Golden Raand zelf gedaan. Ondernemers Andrea Smit en Bert Kwint hebben ook veel bijgedragen”.

Opening

Vrijdagmiddag 24 mei is het hertenkamp van 13.00 tot 17.00 open voor bezoekers. Rond 13.30 uur zal wethouder Kristel Rutgers het hertenkamp officieel openen. Er zal muziek zijn en voor de kinderen een springkussen, een knuffelhoek met konijnen en cavia’s en de mogelijkheid een insectenhotel te maken. Ook worden er plantjes en ijsjes verkocht en broodjes gebakken.

 

Tekst + foto: Saffira Rijkee

Cookieinstellingen