Kort nieuws aardbeving Westerwijtwerd

Foto: KNMI

*Acute psychische nood?

Heeft u acute psychische nood als gevolg van de aardbeving bij Westerwijtwerd? Bel dan met Mensenwerk Hogeland, tel. 0595-745090.

 

*Directeur NAM: ‘Geschrokken

Johan Atema, directeur NAM: “Vanochtend heeft er rond 06.00 uur een aardbeving van 3.4 plaatsgevonden bij Westerwijtwerd. Ik ben opgelucht dat er geen persoonlijk letsel is. Natuurlijk ben ik geschrokken van deze aardbeving en het effect dat deze weer heeft op de Groningers.”

De NAM werkt aan een analyse conform het Meet- en Regelprotocol Groningen. Binnen 48 uur sturen wij de eerste analyse naar SodM en het ministerie van EZK.

 

*Veiligheidsregio schaalt op naar Grip 2

Veiligheidsregio Groningen  houdt de situatie in en rond Westerwijtwerd nauwlettend in de gaten. De dienst liet de volgende berichten uitgaan:

08.50 uur: “In Westerwijtwerd is vanmorgen een aardbeving van 3.4 op de schaal van Richter gemeten. Veel mensen hebben de beving gevoeld en zijn geschrokken. Het is goed om even bij uw buren te kijken hoe het met hen gaat. De beving heeft nog niet tot inzet van de hulpdiensten geleid.”

09.12 uur: “We houden de situatie rond de beving vanmorgen in Westerwijtwerd nauwlettend in de gaten. Op onze site staat meer informatie over wat je zelf kunt doen.” https://t.co/yJiOmr7VuF

09.50 uur: “We schalen op naar *GRIP 2 in verband met de aardbeving in Westerwijtwerd . Er zijn veel vragen van inwoners en bestuurders. Ook is er onduidelijkheid over de effecten van de aardbeving op bijvoorbeeld de infrastructuur.”

* Veiligheidsregio Groningen kent vier niveaus waarop coördinatie en sturing van crisisbeheersing plaatsvindt. Deze niveaus zijn landelijk vastgesteld. Bij ieder niveau hoort een opschalingsfase volgens de gecoördineerde regionale incidentbestrijdingsprocedure (GRIP). Afgezien van de hulpverlening vanuit de dagelijkse routine zijn dit de volgende niveaus:

* Bestrijden van een incident ter plaatse; GRIP 1

* Beheersen van een incident op afstand; GRIP 2

– Ondersteuning CoPI noodzakelijk

– Gecompliceerd van aard

– Ernstig in omvang

– Multidisciplinair

– Vereist tactische coördinatie

– Maatregelen binnen en buiten ongevalsgebied

 

* Besturen van de crisisorganisatie op lokaal niveau; GRIP 3

* Besturen van de crisisorganisatie op regionaal niveau; GRIP 4

* Daarnaast kennen we nog bovenregionale opschalingsniveau GRIP 5.

 

09.52 uur: Naar aanleiding van de aardbeving van 3.4 in Westerwijtwerd kwart voor zes vanochtend, geeft de Veiligheidsregio Goningen op Twitter een signaal af dat ze nog niet eerder heeft gegeven:

“Veel mensen hebben de beving gevoeld en zijn geschrokken. Het is goed om even bij uw buren te kijken hoe het met hen gaat’, schrijft de Veiligheidsregio op het sociale netwerk.”

Reacties

Cookieinstellingen