Zware beving schudt regio wakker

Foto: KNMI

HET HOGELAND – Een groot deel van de provincie Groningen is woensdagmorgen rond 05.45 uur getroffen door een aardbeving met een magnitude van 3.4 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag in Westerwijtwerd, maar was duidelijk voelbaar in en rond Bedum, Winsum en Onderdendam.

 
Uit social media- berichten blijkt de heftigheid van de beving:
 
– “Boem! 3.4. op de schaal van richter. Goedemorgen, dat was een behoorlijke aardschok. Sinds 2012 niet zo’n heftige gevoeld. Zou me niets verbazen als deze zwaarder is dan die van 16 augustus 2012. #aardbeving”
 
– “3.4? Dat is echt heftig. Deze voelde inderdaad heftig. Wakker van geworden. Dus de helft waarschijnlijk niet bewust meegemaakt. Hij was heftiger dan die van Huizinge.”
 
– “Schrok me dood.”
 
– “Ja klopt, ik dacht dat mijn zoon de suitedeuren dicht deed zo hoorde het en daarna trillen en kraakte het hele huis.”
 
– “Wauw, de eerste keer dat ik een beving heb gevoeld. Werkt beter dan een wekker. Maar hoeft niet iedere dag, pfffff stond met knikkende knieën naast mijn bed.”

Zware beving
De beving van woensdagmorgen is een van de zwaarste die, door de gaswinning, heeft plaatsgevonden. De zwaarste beving in onze regio, met een magnitude van 3.6 op de schaal van Richter,
dateert uit 2012 en was bij Huizinge.
 
Gemeente Het Hogeland: “Sterkte.” 
 
Gemeente Het Hogeland twittert: “Vandaag is er een beving van 3,4 in Westerwijtwerd (gemeente Loppersum) geweest. Veel mensen zullen zijn geschrokken. Wij wensen u sterkte. Indien u schade heeft kunt u dat melden via Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen.”

Minister-president Rutte: ‘Nachtmerrie’
Minister-president Rutte was woensdagmorgen te gast bij het programma WNL en reageerde op de aardbeving bij Westerwijtwerd. ‘Dat hele Groningse gas was geweldig toen we ermee begonnen eind jaren vijftig. Groningen was de energieprovincie en heel Nederland was aan het Groningse aard gas. Maar sinds 2010, 2011, 2012 is het veranderd in een nachtmerrie, een echte nachtmerrie’, aldus Rutte.
Commissaris van de Koning René Paas: ‘Huilende kinderen’ 

*Commissaris van de Koning René Paas wil dat de gaskraan zo snel als mogelijk wordt dichtgedraaid. Dat zegt hij in een reactie op de aardbeving met een kracht van 3.4, die woensdagmorgen plaatsvond in de provincie Groningen. „Deze beving maakt in één klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is”, aldus Paas. “We hebben te maken met huilende kinderen door de beving, de impact is groot. Uit een nachtmerrie word je wakker en dan is het klaar, maar dit blijft er”, aldus de commissaris.

Schademeldingen
Volgens Paas is de kans groot dat het aantal schademeldingen de komende dagen weer fors toeneemt. “Het was een tijdje zo dat er meer meldingen werden weggewerkt dan er binnenkwamen. Er zijn meer mensen nodig om het allemaal op te lossen.”

“Een aardbeving komt altijd als een verrassing, maar het was ons bekend dat er nog zo’n grote klap kon komen”, zegt de commissaris, die zelf in de stad Groningen was, maar de aardschok niet heeft gevoeld. „Dit vergroot voor de inwoners van Groningen wel het gevoel van onveiligheid. Het zal ook leiden tot meer verontwaardiging over het achterblijven van het tempo in het afbouwen van de gaswinning, het oplossen van schade en de versterking van huizen.”

Gas
Volgens Paas laat de beving de noodzaak zien dat de gaswinning zo snel als mogelijk moet worden afgebouwd. “Meer gas terug is altijd beter”, zegt Paas. Ook wil de commissaris dat de nieuwe schades snel en ruimhartig worden afgehandeld. „We zagen bij het schadeloket van de overheid een voorzichtig positieve ontwikkeling dat na jaren voor het eerst meer schades werden afgehandeld dan dat er meldingen bij kwamen. Dat patroon kan nu worden omgekeerd en dat moeten we voorkomen.” Ook de versterkingsoperatie moet volgens Paas meer snelheid krijgen. “Het is duwen en trekken om meer capaciteit te krijgen voor het opnemen van versterkingsadviezen. Ik wil gewoon dat er nog dit jaar feitelijk wordt versterkt. De Groningers willen resultaten zien. Ze willen een gevoel van veiligheid.” Het vlot trekken van de versterking is een belangrijk bespreekpunt tussen het Rijk en de lokale en regionale overheden in Groningen. “We zaten en zitten erbovenop”, zegt Paas. „We bereiken wel akkoorden, maar voor de mensen in het gebied is er nog weinig veranderd.”

Paas weet niet of de nieuwe beving een ‘gamechanger’ zal zijn in de discussie rond de gaswinning en de versterking. “Na de zware beving van 3.4 in Zeerijp vorig jaar, zag je dat er ineens heel snel een schadeprotocol lag. Dat was juridisch proza. We hebben op 5 juni een volgend bestuurlijk overleg gepland, maar de Groningers mogen er zeker van zijn dat er de komende dagen intensief overleg zal zijn en het vergroten van de capaciteit in de versterkingsopgave is daarin een belangrijk punt. Ik ga vandaag ook zeker met meerdere ministers contact hebben over deze klap.”

* Bron: ANP

Reacties

Cookieinstellingen