Kinderspel in wisselvitrine Openluchtmuseum Het Hoogeland

Matchbox autootjes, 20e eeuw.
Matchbox autootjes, 20e eeuw.
Foto: Openluchtmuseum.

WARFFUM – Een speelsteen uit de Romeinse tijd, Middeleeuwse kootbenen en tinnen soldaatjes uit de 19e eeuw: de nieuwe wisselvitrine met archeologische vondsten van het Openluchtmuseum in Warffum biedt weer een gevarieerd inkijkje in wat de bodem van Noord-Groningen allemaal oplevert.

De vitrine is te zien in de archeologische ruimte van het openluchtmuseum. Al jaren heeft Openluchtmuseum Het Hoogeland de traditie om, samen met detectoramateurs die zijn aangesloten bij de AWN, een wisselvitrine met vondsten te presenteren. Noord-Groningen heeft een rijke geschiedenis die onder andere blijkt uit voorwerpen die door leden van deze archeologische vereniging in de bodem worden gevonden. De eigen collectie van het museum is in het verleden samengesteld met dit soort vondsten, maar tot op de dag van vandaag worden nieuwe objecten opgegraven.

Kootbeen van paardenvoet met versieringen 8e-10e eeuw.

Het thema van dit jaar is ‘kinderspeelgoed’. Door de geschiedenis heen hebben kinderen altijd gespeeld. Veel speelgoed werd zelfgemaakt van bot, been of hout. In recenter tijden kwamen daar ook tinnen soldaatjes, blikken autootjes of loden dierfiguren bij. Veel kwetsbare voorwerpen zijn inmiddels vergaan, maar opvallend veel kinderspeelgoed wordt nog dagelijks in de grond aangetroffen. Nu ligt het, rijp en groen, in de wisselvitrine van het openluchtmuseum. Dit jaar is niet alleen gebruik gemaakt van de objecten van detectoramateurs, maar is de presentatie aangevuld met voorwerpen die door het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis worden bewaard.

Cookieinstellingen