‘Pluk ze kaal-eis’ voor hennepkwekers in Winsum

Winsum 2015, ontruiming hennepkwekerij op Het Aanleg
Foto: Archief HN

GRONINGEN – Bijna 900 duizend euro eist het openbaar ministerie van vier mannen die in 2014 en 2015 betrokken waren bij een hennepkwekerij in een loods op Het Aanleg in Winsum. De officier eiste dit maandagmorgen in een zogenaamde ontnemingsszitting.

De verdachten werden in 2017 veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijftien maanden tot drie jaar. Tegen deze veroordeling loopt nog een hoger beroep. Hoewel dit beroep nog niet is afgerond, mag het openbaar ministerie al beginnen met het plukken van de daders. Per verdachte eiste de officier een bedrag van ruim 220 duizend euro gevorderd.

De berekeningen van het OM zijn standaardberekeningen en gebaseerd op ervaringen. Een hennepplant levert 27,7 gram wiet op, de opbrengst per gram wiet bedraagt € 3,28. De kosten (eveneens standaardbedragen) mogen van de opbrengst worden afgetrokken. De verdachten hadden ruim duizend planten en zouden negen keer hebben geoogst. Met deze standaard-opbrengt van een wietplant, kwam de officier tot dit bedrag.

De mannen voerden aan dat een van hen er niet bij betrokken zou zijn, de ander slechts zijdelings. Een derde stelde dat de verdiensten bij lange na niet het bedrag zijn dat het OM heeft berekend. Er zijn oogsten mislukt door een schimmelziekte (spint), er is een inbraak geweest waarbij de oogst is gestolen. Advocaten wijzen de rechtbank erop dat de verdachten er geen luxe levensstijl op nahielden. Tijdens de zitting werd door advocaten en verdachten herhaaldelijk de naam van een vijfde betrokkene genoemd die niet als verdacht is aangemerkt. Het gaat om een ondernemer uit Winsum. Hij zou de grote man zijn achter de hennepkwekerij en die ook hebben gefinancierd. De loods waar de kwekerij in was ondergebracht, staat op naam van de ondernemer. Zijn rol is dubieus, aldus een van de advocaten. Hij heeft toegegeven dat hij wist van de plantage.

HogelandNieuws – toen nog WinsumNieuws – was in juni 2015 bij de ontruiming van de kwekerij en sprak destijds met de voorlichter van de politie, (zie hier).

Reacties