vv Winsum ook volgend seizoen eersteklasser na verloren strafschoppenserie

WINSUM – De hoofdmacht van voetbalvereniging Winsum kreeg zaterdag het Drentse Noordscheschut op bezoek. De thuisploeg begon slecht aan de stugge wedstrijd, maar herpakte zich in de tweede helft. Na 120 minuten voetballen was de stand 1-1 en moesten er strafschoppen worden genomen. Noordscheschut scoorde één penalty meer en pakte daarmee de winst.

vv Winsum werd dit seizoen derde en had daarmee recht op de vervangende periodetitel. Dankzij een hele sterke eindsprint van Noordscheschut, dat zelfs won van kampioen HZVV, werd de derde periodetitel binnengesleept door de Drentenaren. Op het sportpark in Winsum werd de eerste ronde van de nacompetitie om promotie naar de hoofdklasse af te dwingen gespeeld.

Scorende scheidsrechter

De scheidsrechter van dienst was voor velen geen onbekende. Niet omdat hij uit de omgeving komt, maar omdat hij landelijke en internationale aandacht kreeg na een wel heel merkwaardig doelpunt. Scheidsrechter Paarhuis uit het Overijsselse Hellendoorn floot vorige week de wedstrijd tussen Harkemase Boys en Hoek. Bij een aanval van Hoek kwam de bal tegen het been van de arbiter, waarna het speeltuig per ongeluk het doel in vloog. Hoe lullig ook, het doelpunt moest goedgekeurd worden. Paarhuis werd zaterdagochtend last-minute opgetrommeld door de bond om het duel in Winsum te fluiten en deed dat voortreffelijk.

Winsum en Noordscheschut troffen elkaar dit seizoen twee keer. Twee keer scoorde angstgegner Rogier Krohne namens Winsum in de laatste minuut het winnende doelpunt. Voor de gasten was de overwinning drie keer scheepsrecht. Bij de thuisploeg ontbraken Marcel Pannekoek en Hans Zwakenberg wegens blessures. Noordscheschut kon door een in de warming-up opgelopen hamstringblessure niet starten met Danny Bouwman, die in de extra tijd wel nog enkele minuten maakte.

Zwak begin

De gasten domineerden de eerste helft. Winsum wist de weg naar voren niet goed te vinden en het ontbrak aan creativiteit in de ploeg. Na vijf minuten moest doelman Meijer al vissen. Een corner van specialist Melvin Mol belandde op het hoofd van Rijnald Vos die helemaal vrij voor het doel kwam. De doelman van Winsum had geen antwoord en kon de bal alleen nakijken. De Winsumers waren te slordig aan de bal en misten rust en overzicht. Lange ballen werden naar voren geschoten, maar kwamen bijna nooit aan. Noordscheschut wist de bal wel lang in de ploeg te houden en voetballend op te stomen naar voren. De gasten waren feller in duels en leken meer wilskracht te hebben dan Winsum. Kansen waren er voor Noordscheschut, maar iemand om ze af te ronden leek te ontbreken. Aanvoerder en topscorer Nick Koster was degene die voor het meeste gevaar zorgde, maar het zou in de eerste helft bij 0-1 blijven.

Sticky

In de rust wisselde Winsum-trailer Bert Vos Rick ‘Sticky’ Schaaphok voor Reinder Haaksema. De balvaste en sluwe aanvaller moest als supersub gaan fungeren en maakte dat waar. Hij verwerkte een voorzet van Wouter Bloem bij de eerste paal tot doelpunt en bracht zijn ploeg daarmee weer op gelijke hoogte met de gasten. Winsum leek een beetje Sticky nodig te hebben. De ploeg voetbalde beter en vond de weg naar voren makkelijker. De aanvang van Noordscheschut zag de bui al hangen en begon wat actiever te roepen richting de scheidsrechter. Die trok zich er weinig van aan een maakte een ‘bla-bla’ gebaar richting de zijkant. Na het doelpunt van Schaaphok, die eerst nog werd zwartgemaakt door de Drenten achter de omheining, was het bijzonder stil aan de kant van het veld.

Kansen waren er voor beide ploegen, maar niemand knalde de bal tegen de netten. Een knappe redding van doelman Wiebe Zinger hield Noordscheschut in leven en ook zijn collega aan de overzijde moest een aantal keer in actie komen. Na negentig minuten en een beetje extra was de stand 1-1, wat betekende dat er verlengd moest gaan worden.

Verlenging

Noordscheschut was in het eerste kwartier van de verlening overduidelijk de bovenliggende partij. Kevin van Dalen kwam voor een leeg doel te staan, maar schoot de bal over het Winsumer goal heen. Een minuut later nam Danny Kiekebelt, volgens de clubwatchers van Noordscheschut de sterkste man aan hun zijde, het doel snoeihard onder vuur. De bal stuitte tegen de lat.

Het tweede deel van de verlenging was meer in evenwicht, echt noemenswaardige kansen waren er niet. De spelers waren op na bijna twee uur voetballen in de hitte. Voor de mensen aan de kant was het een heerlijk voetbalmiddagje, voor de spelers in het veld een aanslag op hun conditie. Een opvallende wissel aan de kant van Winsum: doelman Wouter Meijer werd eruit gehaald en Germen Bouwman nam plaats onder de lat. Het deed denken aan de kwartfinale van het WK in 2014, toen bondscoach Louis van Gaal Jasper Cillessen uit het doel haalde en Tim Krul inbracht. Gescoord werd er niet, dus moesten er strafschoppen genomen gaan worden. Iets waar Winsum slechte ervaringen mee heeft. In het bekertoernooi van 2017-2018 werd er na strafschoppen verloren van Grijpskerk en afgelopen mei vloog de ploeg van Bert Vos uit het bekertoernooi na penalty’s bij VEV’67.

Het publiek verzamelde zich rond het oostelijke doel op sportpark Schouwerzijlsterweg om de strafschoppenserie vol spanning te aanschouwen. Rogier Krohne nam de eerste strafschop namens Winsum en schoot over het doel. Het was vervolgens de beurt van Nick Koster, die namens Noordscheschut ook miste. De derde strafschop werd wel gescoord door Jos Kroezen, die Noordscheschut daarmee op 0-1 zette. Rick Schaaphok was aan de kant van Winsum de tweede penalty-nemer, maar miste ook. Heinze Andringa hield het hoofd wel koel en bracht de stand weer gelijk, maar niet voor lang. De twee volgende strafschoppen werden door Dennis Hooijer en Kevin van Dalen gescoord. José Bello en Roy Streppel deden vervolgens hetzelfde, waarmee de stand op 3-3 werd gebracht. Namens Noordscheschut schoot Ton Kamping naast, zijn teamgenoot Danny Kiekebelt scoorde wel. Alle druk lag daarna op de schouders van Flaviou Fatima Nzita. Hij stapte achteruit, rende richting de bal en schoot op het doel van Wiebe Zinger, maar miste.

Over en uit voor Winsum, Noordscheschut kan zich gaan opmaken voor de wedstrijd in en tegen Spijkenisse. Afgevaardigden van de Zuid Hollandse vereniging waren in Winsum, maar zullen het niet heel benauwd hebben gekregen.

Voor Winsum is het seizoen voorbij. Na de zomerstop zal het weer uitkomen in de eerste klasse, waar het de afgelopen vijftien jaar ook speelde.

vv Winsum – v.v. Noordscheschut: 1-1 (0-1), strafschoppen: 3-4

Scoreverloop: 5. 0-1 Rijnald Vos (Melvin Mol), 73. 1-1 Rick Schaaphok (Wouter Bloem)

Strafschoppenserie: 0-1 Jos Kroezen, Heinze Andringa 1-1, Dennis Hooijer 1-2, Kevin van Dalen 1-3, José Bello 2-3, Roy Streppel 3-3, Danny Kiekebelt 3-4

Scheidsrechter: Maurice Paarhuis uit Hellendoorn (Overijssel)

Assistent scheidsrechters: Johnny van Eijden en Hans van Bruggen

vv Winsum: Wouter Meijer (120. Germen Bouwman); Joshua van Dijk, Heinze Andringa, José Bello, Flaviou Nzita Fatima; Roy Streppel ©, Tim Hoff (57. Gerbrand de Boer), Rogier Krohne; Wouter Bloem, Reinder Haaksema (45. Rick Schaaphok) en Kay Bootsma (86. Deshly Storm). Trainer: Bert Vos

v.v. Noordscheschut: Wiebe Zinger; Roy Hooijer, Ton Kamping, Rick Veldman, Lauren Lanning (76. Danny Kiekebelt); Kevin van Dalen, Jos Kroezen, Aron Boer (90. Kevin Koster); Melvin Mol (118. Danny Bouwman), Nick Koster © en Rijnald Vos (95. Dennis Hooijer). Trainer: Marc van Meel

Verslag + foto’s: Ingmar Vos