Trillingen en aardbevingen

Foto: Archief HN

Afgelopen week werd Groningen voor de zoveelste keer opgeschrikt door aardbevingen. Dit keer lag het epicentrum in Westerwijtwerd. Met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter werd de aardbeving tot diep in de stad Groningen gevoeld. Het schadeloket ontving meer dan 1000 schademeldingen.

Heel Nederland werd weer duidelijk gemaakt dat de situatie in Groningen nog structureel onveilig is. Hoelang de Groningers nog in deze situatie moeten leven is onduidelijk. Tot nu toe lukt het niemand om echt iets aan de onveilige situatie te doen en gaat het geld voor versterking en veiligheid vooral naar bureaucratische adviesbureaus. Terwijl dit geld ook geïnvesteerd had kunnen worden in versterkingen, veiligheid en verbeteringen van de sociaal economische status van Groningers. Een gemiste kans voor een kwetsbare, maar ook bijzonder unieke regio. Uniek en bijzonder omdat er naast aardbevingen ook andere bijzondere dingen gebeuren in Groningen.

Naast trillingen van aardbevingen kent de provincie ook vreemde geluiden, knallen en trillingen vanuit andere oorzaken. Sinds 2007 worden wereldwijd vreemde op trompetgeschal gelijkende geluiden, knallen en trillingen gemeld en vorige week hebben miljoenen Nederlanders het ook gehoord. Veel mensen associeerden het met het gevoel dat er iets in de atmosfeer aanwezig is, alleen is er niets te zien. Anderen hadden het gevoel dat het uit de aarde kwam. Het KNMI omschrijft de trillingen die veroorzaakt worden als infrageluid.

Veel trillingen worden veroorzaakt door bouwwerkzaamheden, wegverkeer, soms ontstaan trillingen door defensie oefeningen. Defensie meldt overvliegende vliegtuigen of oefeningen met explosies wat aan de late kant. Bewoners vragen zich dan af waar die geluiden en trillingen dan vandaan komen. Meestal is daar een goed verklaarbare oorzaak voor te vinden. Maar in sommige gevallen is dat niet het geval. Ook ondervinden mensen in de provincie hinder van laagfrequent geluid en trillingen. In Nederland hebben 1.3 mln mensen enigszins last van laagfrequent geluid en driehonderdveertigduizend mensen hebben daar ernstig last van. Het voelt aan als een soort bromtoon of hinderlijke trilling. Omdat het geluid vaak een onverklaarbare oorzaak heeft en tot veel gezondheidsklachten leidt ligt er een flink taboe op het onderwerp. In 2018 werd erbij de Stichting Laagfrequent geluid meer dan 31 klachten gemeld in de provincie Groningen. Stress, slapeloosheid, vermoeidheid zijn de gezondheidsklachten die worden genoemd. Vaak is de bron van het geluid onduidelijk.

Als er verder geen aantoonbare verklaring voor kan worden gevonden, is het interessant te te kijken of dit ook te maken kan hebben met universele oorzaken, zoals de passage van ons zonnestelsel door de fotonengordel, verhoogde zonneactiviteit, parallel daaraan de verdubbeling van de Schumann Resonantie en de energieveranderingen in de leylijnen. Helaas zijn deze termen amper bekend bij de huidige media en in de huidige wetenschap.

Mensen die merken dat er iets aanwezig is wat niet te zien is, melden vaak een brommende toon of voelen en horen een suizend geluid. Dit gaat vaak samen met knallen die trillingen veroorzaken en door het KNMI als infrageluid worden omschreven. Dit fenomeen speelt zich ook sinds 2007 regelmatig af in Groningen. Mensen denken aan een aardbeving, maar het KNMI geeft als verklaring infrageluid of iets uit de atmosfeer.

In Groningen en specifiek in Winsum zijn er bijzondere dingen gaande. Gebeurtenissen die niet altijd goed verklaarbaar zijn en vaak nog in de taboesfeer liggen. Toch is het heel interessant om juist met een open mind te kijken naar dit soort verschijnselen. In 1987 legt Klokkenluider Meent van der Sluis (Statenlid PvdA) als eerste het verband tussen gaswinning en aardbevingen in Noord-Nederland. Pas in 1993 wordt het verband door de NAM en het Ministerie van Economische Zaken erkend.

Blijven we klokkenluiders met alternatieve theorieën structureel negeren of nemen we de problemen van mensen die nu nog in de taboesfeer liggen serieus? Veel mensen zien in de lucht onnatuurlijk bewegende of stil hangende bollen en schotels waar niet meteen een duidelijke verklaring voor gegeven kan worden. Mensen die dit waarnemen worden vaak niet heel serieus genomen of genegeerd. Terwijl dit juist een hele bijzondere en mooie ervaring kan zijn.

De regio Groningen is een kwetsbaar wingewest waar inwoners vaak weinig profiteren van de opbrengsten en wel kampen met de lasten. De oorzaken van de negatieve effecten liggen een lange tijd in de taboesfeer bij de autoriteiten en de massamedia. Terwijl er in Groningen ook hele bijzondere positieve dingen gebeuren. Met een open mind kunnen we in Groningen die bijzondere gebeurtenissen ontdekken. Er gebeurt letterlijk meer tussen hemel en aarde. Het is juist fijn om dat te verkennen en daar meer bekendheid aan te geven.

Universe is magic and love is the key

Team Anton Teuben

Cookieinstellingen