“Huurdersfront zaait onrust en verwarring waar niemand wat aan heeft”

Directeur Peter van Reeswijk.
Directeur Peter van Reeswijk.
Foto: Berto Merx

De leden van de gemeenteraad moeten zich komende woensdag buigen over een rapport dat het Bedummer Huurdersfront over de Woningstichting Wierden en Borgen heeft uitgebracht. Het Huurdersfront had het naar de gemeenteraad gestuurd en op verzoek van de PvdA is het op de agenda gezet. Peter van Heeswijk, directeur van Wierden en Borgen reageert op het Front-rapport.

Kort samengevat is het rapport een lange lijst met klachten over Wierden en Borgen. Het gaat min of meer over drie hoofdpunten. Het is de kwestie of in Bedum nou 200 woningen of 100 woningen moeten worden gesloopt. Ten tweede het verwijt dat Wierden en Borgen afspraken met het Huurdersfront niet zou nakomen en ten derde de huurverhoging van woningen die in zeer slechte staat zouden verkeren.

Het gaat niet goed, daar in het Bedumse. Het Huurdersfront bestookt de media met standpunten en beschuldigingen en die publiceren dit klakkeloos. Wierden en Borgen heeft op een bepaald moment het overleg met het Huurdersfront afgekapt. En als laatste ding: het aan de gemeenteraden van Het Hogeland en Loppersum toegestuurde ‘Rapport: Precaire opstelling woningstichting Wierden en Borgen’.

“Het Huurdersfront houdt een monoloog via de media,” zegt Peter van Heeswijk, directeur-bestuurder van Wierden en Borgen. “Het Huurdersfront zaait onrust en verwarring waar niemand wat aan heeft.”

Om te beginnen, de huurverhoging van 2,6 procent.

Van Heeswijk: “We hebben als beleid gehad dat de huurverhoging gelijk was aan het percentage van de inflatie. Dit beleid is niet houdbaar en daarom gaan de huren 2,6 procent omhoog per 1 juli. Dat is 1,6 procent voor de inflatie en 1 procent die we nodig hebben om onze taken te kunnen uitvoeren op de langere termijn. Men moet bedenken dat we alleen de huren als inkomsten hebben en daarvan moeten we wettelijk zo’n 25 procent afdragen aan de regering. We krijgen nergens subsidies voor en de overheid staat alleen garant voor onze leningen. Dat heeft een gunstig effect op het percentage rente die we moeten betalen. We zijn niet rijk. De 1 procent strikte huurverhoging hebben we nodig om op een termijn van 15 jaar te kunnen investeren.”

De woningbouwverenigingen in het aardbevingsgebied kampen met een bijzonder probleem. Van Heeswijk: “Wij zijn de eigenaar van de woningen in het bevingsgebied. Wij verkeren in dezelfde situatie als alle andere woningbezitters. Ja, er moet wat gebeuren met onze woningen die bevingsschade hebben. Kunnen we dat duurzaam en betaalbaar doen? We kunnen wel plannen maken maar we weten niks over schaderegelingen en steun voor herstel. Net zoals de particuliere eigenaar van een woning niets weet over wat er gaat gebeuren. Je hoeft mij niet te vertellen dat mensen daar horendol van worden.”

Van Heeswijk: “Ik sta voor mijn mensen.”

Maar goed, waar het vooral om gaat zijn de woningen in de Zeeheldenbuurt, de Professorenbuurt en de Borgenbuurt.

Van Heeswijk: “In het algemeen staan onze woningen er goed bij. Dat wordt getest. Ook zijn we al jaren bezig met 200 slechte woningen in die wijken. We gaan er 100 slopen en 100 fors aanpakken, is ons plan. Geen misverstand hierover, het is een forse aanpak en dat had al drie jaar geleden moeten gebeuren. We zijn in overleg met de bewoners of men wil blijven of niet, is levensloop bestendig wonen mogelijk? Maar we zitten met het dilemma doen we onderhoud, nieuwbouw, bevingsbestendig en hoe financieren we dit?”

Het Huurdersfront wil dat er 200 worden gesloopt.

“Het verwijt is dat we onvoldoende gekeken zouden hebben naar de staat waarin de 100 woningen verkeren die we stevig gaan aanpakken. We hebben grenzen, wat moet per se, kunnen we dit uit onze inkomsten betalen en kunnen de huurders deze verbeteringen opbrengen? Alle 200 woningen nu slopen zoals het Huurdersfront wil, kunnen we niet. En dan houdt het op.”

Wierden en Borgen luistert slecht naar de bewoners, is het verwijt.  

“Het verwijt dat de bewoners niet gehoord worden is onterecht. Het Huurdersfront heeft in de projectcommissie gezeten. Hier kon men meepraten, meedenken. Het front bleef vasthouden aan de eis dat 200 woning gesloopt worden, en dan werkt het niet. Men is zelf uit de commissie gestapt omdat die eis niet werd ingewilligd. We hebben in januari tegen het Huurdersfront gezegd: als er bewoners zijn die niet gehoord worden, kom er mee, altijd.

We hebben op een bepaald moment het overleg met het Huurdersfront verbroken. Zij gingen bij mensen langs de deur, via de media bestookten ze ons met onterechte verwijten. Wij overleggen met het Huurdersplatform, de vertegenwoordigers van de huurders, en met de projectcommissie. Hun manier van doen gaat dwars door alles heen. Zij zaaien onrust en verwarring.”

De hoofdingang van Wierden en Borgen in Bedum.

 De incidenten die het rapport noemt, duiden op niet altijd correct werkende medewerkers van de woningstichting.

“Dit verwijt raakt rechtstreeks mijn mensen. Daar sta ik voor.”

Jawel, maar ook dat er verkeerde inschattingen van woningen worden gemaakt.

“Het is verwerpelijk dat bewoners in een onzekere situatie, kwetsbare bewoners met dergelijke berichten worden overspoeld. Ik sta voor mijn mensen.”

Waar gaat het nu in wezen om?

Van Heeswijk: “Het gaat om het tempo van de plannen en de aantallen. Dat is onze zaak. Ik zie ook liever de busjes van de woningbouwvereniging in de straten. Dan wordt er aangepakt. Het gaat om het goed overleg in de projectcommissie en in het huurdersplatform. En het gaat erom dat wij zo verstandig mogelijk omgaan met de centen van de huurders. Ik ben altijd bereid om met het Huurdersfront te praten over individuele gevallen waar iets niet goed gaat. Het Huurdersfront voert geen open dialoog. Dat is het.”

Berto Merx

Cookieinstellingen