Burgemeester Bolding verwacht concrete toezeggingen

Foto: Provincie Groningen
DEN HAAG/ GRONINGEN – Bij het debat in de Tweede Kamer over de gasproblematiek in Groningen zaten weinig gedupeerden op de publieke tribune. Er waren wel  een aantal Groninger bestuurders aanwezig. Commissaris van de Koning René Paas⁩, ⁦burgemeester van Groningen Peter den Oudsten⁩, ⁦burgemeester van Het Hogeland Henk Jan Bolding, wnm. burgemeester van Appingedam A.W.Hiemstra, ⁩ gedeputeerde Henk Staghouwer⁩ en wnm. burgemeester van Delfzijl Gerard Beukema volgden het debat live.
Burgemeester Bolding vond in de laatste pauze even tijd om een reactie te geven: “Ik vond de opstelling van de kamer een bemoedigende ondersteuning van onze standpunten voor het bestuurlijk overleg: een royale en begrijpelijke afwikkeling van de oude en recente schades en voortvarende versterkingsaanpak onder verantwoordelijkheid van de gemeenten. Verwacht van ministers morgen concrete toezeggingen ook gelet op de uitzonderlijke wijze waarop de minister president drie keer excuses heeft aangeboden.”
Minister Wiebes van Ministerie EZK wilde niet akkoord gaan met een garantieregeling voor huizen in het aardbevingsgebied, zoals verschillende partijen voorstelden. Hij vindt een opkoopregeling voldoende. Aan het eind van de vergadering werd een motie van afkeuring voor Wiebes verworpen.
Peter Polder van Milieudefensie twittert: “Het zoveelste gasdebat.  Borrelt er nu eindelijk een oplossing uit de Haagse put, of blijft het wederom bij gebakken lucht. In dat laatste geval voorspel ik een explosieve sfeer in Groningen.”
Cookieinstellingen