Er wordt druk geklust bij het monumentale kerkhof van Bellingeweer

Foto: Berto Merx

WINSUM – Er wordt druk geklust aan het kerkhof van Bellingeweer in Winsum. Er is alleen een klein probleem. Het kerkhof is een rijksmonument en daar kan men niet zomaar wat mee doen. Erfgoedvereniging Heemschut waarschuwt het gemeentebestuur en zal desnoods naar de bestuursrechter stappen.

De kwestie kwam in september vorig jaar in de raad van Winsum aan de orde. Hoe kon gebeuren dat er een ontsierende schutting met bijgebouw is geplaatst tegen het rijksmonumentale kerkhof van Bellingeweer (monumentnummer 39036). Naar aanleiding van schriftelijke vragen vanuit de raad erkende de gemeente toen dat er een vergunning had moeten worden aangevraagd.

Maar, de erfgoedvereniging Heemschut – een monumentenwaakhond – constateerde op 19 april dit jaar dat de schutting en het bijgebouw er nog staan. “Bovendien zijn nog andere zaken naar voren gekomen. De volgende zaken hebben wij geconstateerd. Er is een carport gebouwd aan de westzijde bij de ingang pal tegen het kerkhof. Er is lattenwerk op de muren van het kerkhof vastgemaakt, zowel aan de westzijde als de zuidzijde. Er heeft ontgronding van naar schatting 20-30 cm plaatsgevonden ter egalisatie van de ondergrond van de carport. Dit brengt mogelijk de stabiliteit van de muur in gevaar en dient door een ter zake deskundige instantie onderzocht te worden. Aan de zuidzijde is een houten bijgebouw geplaatst. Aan de zuidzijde is een schutting van deels 2 meter, deels 1 meter hoog geplaatst.” Bij al deze bouwseltjes geeft Heemschut meteen aan welke wettelijke bepalingen zijn overtreden.

Goed bezig daar aan dat monument.

Heemschut schrijft het gemeentebestuur van Het Hogeland: “Wij verzoeken u op korte termijn, doch niet later dan 30 juni 2019, een handhavingsprocedure in te zetten. Nu alle relevante gegevens bij u bekend zijn, is dit ons inziens een voldoende lange en redelijke termijn. Reeds nu wijzen wij er op dat wij bij gebreke van een tijdig en positief besluit uwerzijds, overwegen om de bestuursrechter te benaderen. Ten overvloede wijzen wij u er op dat met handhaving u duidelijk maakt dat u het werk van de raad (het vaststellen van het bestemmingsplan) serieus neemt. Daarnaast maakt het aan de burgers duidelijk dat er regels zijn die gevolgd moeten worden. Hier gaat een disciplinerende werking van uit.”

De brief van Heemschut zat in de map ingekomen stukken. Harma Dost van het CDA vroeg het college van b. en w. of de raad de reactie hierop kon krijgen. Attje de Waal van de VVD benadrukte dat de regels rond het kerkhof gehandhaafd moeten worden. De PvdA sloot zich hierbij aan. Wethouder Eltjo Dijkhuis zei: “We zijn hier al tijden mee bezig. We betreuren dat dit nog steeds niet is afgehandeld en de raad krijgt er een memo over.”

Cookieinstellingen