Raad kiest unaniem voor Lokale Zender Het Hogeland

Foto: Archief HN

HET HOGELAND – De gemeenteraad heeft de licentie voor een lokale nieuwszender voor Het Hogeland toegekend aan de Stichting Lokale Zender Het Hogeland. Na ampel beraad koos men voor de ervaring en ambities die net iets meer bij de Lokale Zender aanwezig is dan bij de concurrent RTVi uit Bedum.

De raad moest het Commissariaat voor de Media adviseren aan wie de licentie voor een lokale omroep moet worden toegekend. Op 8 mei boog men zich over twee kandidaten hiervoor: de al jaren bestaande lokale omroep van Bedum RTVi Het Hogeland en de Stichting Lokale Zender Het Hogeland, een initiatief van Ina Spijk (SIB), Sarah Stiles (Hogeland Films) en Cees van de Meent (WinsumNieuws). De raad wilde toen aanvullende informatie om een afgewogen keuze te kunnen maken. Er is immers slechts één licentie te vergeven.

Gisteravond was het een betrekkelijke eenvoudige kwestie. Alle partijen kozen voor Lokale Zender Het Hogeland omdat men “bewezen heeft mooie documentaires te maken” (SP), of ‘inclusie, alle groepen in de samenleving willen bereiken hoog in het vaandel staat”(GroenLinks). GemeenteBelangen meende dat Lokale Zender Hogeland toch de betere perspectieven op ontwikkeling bood; de VVD was onder de indruk van het “ondernemerschap en de gedrevenheid van de Lokale Zender en de PvdA herkende in het plan van Lokale Zender “onafhankelijkheid en een kritische instelling, ervarenheid en diepte in het niveau.”  De CU koos ook voor Lokale Zender omdat ‘men uiteindelijk de beste is als het gaat om de omslag in de sociale media te verwezenlijken.” Het CDA vond het bijzonder jammer dat RTVi en Lokale Zender niet tot samenwerking zijn gekomen maar koos uiteindelijk toch voor Lokale Zender Het Hogeland.

Wethouder Eltjo Dijkhuis zei na de eerste ronde: “Ze lagen dicht bij elkaar, de initiatieven. Ik ben blij dat de raad een duidelijke keuze maakt. De licentie geldt voor 5 jaar en dan zullen we toetsen op wat er allemaal is gedaan.” De kandidaat-zender krijgt jaarlijks een bedrag van een slordige 30 duizend euro subsidie van de gemeente. De raad stemde unaniem voor de Lokale Zender. Mädi Cleerdin (PvdA) en Jan van de Wal (CDA) onthielden zich van stemming.

Op de publieke tribune klonk heel even een vreugdekreetje van de initiatiefnemers van Lokale Zender het Hogeland./BM

Cookieinstellingen