Locaties in Noord-Groningen testen klimaatbeheersing met 5G

Foto: Corné Sparidaens

GRONINGEN/WINSUM – ACS Connected Buildings (hierna ACS) heeft ‘Climatics Feedback Sensoren’ geplaatst voor de gemeente Het Hogeland op één van de gemeentelocaties in Uithuizen. De Climatics Feedback Sensor is een apparaatje dat continu het klimaat in gebouwen meet en feedback verzamelt van de gebruikers.

ACS voert een 5G-pilot uit bij 5Groningen, programma van Economic Board Groningen. ‘Het doel van de pilot is te onderzoeken hoe ver we kunnen gaan met energiebesparende maatregelen,’ aldus Willemijn Visscher, projectleider bij ACS. ‘Wij verwachten dat we energie kunnen besparen én de klimaatbeheersing in gebouwen kunnen verbeteren. In deze eerste pilot willen we bekijken hoe de dataverzending via 5G verloopt.’ ACS zal deze maand ook Climatics Feedback Sensoren plaatsen in OBS De Octopus en KindCentrum in Eenrum en in het kantoor van Economic Board Groningen in Winsum.

Ervaringen van de gebruiker vastleggen en analyseren

De Climatics Feedback Sensoren meten temperatuur, CO2, vochtgehalte, lichtsterkte, fijnstof en trillingen. Deze data worden via 5G verzonden. Daarnaast vraagt het apparaatje feedback aan de gebruiker met behulp van negen vragen over hoe hij/zij het klimaat ervaart, waaronder temperatuur, luchtkwaliteit en licht. Tot slot wordt gevraagd naar de leeftijd en het geslacht van de gebruiker. ‘De vragen zijn laagdrempelig vormgegeven, zodat het zo weinig mogelijk tijd kost om deze te beantwoorden’, vertelt Willemijn. ‘Aan de hand van de data die binnenkomt, analyseren we hoe we meer energie kunnen besparen.’ De vragenlijst is ontworpen door Amanda Pieper, student assistent aan de opleiding Marketing van de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met Jaap Wieringa, Hoogleraar Onderzoeksmethoden in de Bedrijfskunde, heeft zij onderzoek gedaan naar de indicatoren van klimaatbeleving. ACS werkt in deze pilot ook nauw samen met VodafoneZiggo en Ericsson. VodafoneZiggo levert de 5G-diensten voor deze pilot en heeft geholpen met de hardware: VodafoneZiggo heeft chipsets geadviseerd op basis van netwerk tests die zijn uitgevoerd, die op een energiezuinige manier contact maken met het netwerk van ACS. VodafoneZiggo heeft ook speciale Narrowband-IoT simkaarten beschikbaar gesteld. Ericsson heeft de Narrowband-IoT functionaliteit mogelijk gemaakt in het netwerk. Daarnaast heeft Ericsson advies gegeven over methodes om Narrowband-IoT signaalsterkte te meten, zodat ACS de dekkingskwaliteit kan beoordelen binnen bepaalde ruimtes in gebouwen.

Energie besparen met behulp van 5G

ACS maakt software om klimaatinstallaties aan te sturen, onder het motto: ‘Enabling great places to learn, work and play.’ Met behulp van software, sensoren en hardware worden gebouwen steeds ‘slimmer’ en kan er behoorlijk wat energie worden bespaard. De ontwikkeling van de Climatics Feedback Sensor met behulp van 5G vormt de volgende stap in energiebesparing. ‘We besparen energie omdat de Climatic Feedback Sensoren via 5G kleinere datapakketten verzendt en weinig bandbreedte gebruikt’, vertelt Willemijn. Het apparaatje werkt op elektriciteit, er is geen wifi nodig. Doordat de data wordt verzonden via 5G hebben we in de toekomst geen bekabeling meer nodig. Dit scheelt behoorlijk in de kosten. Ook wordt locatiebepaling mogelijk: op die manier weten we precies waar we moeten ingrijpen.’

Duurzame gemeentelocatie

Herald Koops, adviseur Beheer en Onderhoud bij Gemeente Het Hogeland is benieuwd hoe de medewerkers het klimaat in het gebouw ervaren. ‘Wij hebben een luchtbehandelingskast, een centrale voorziening voor de toevoer, behandeling en afvoer van lucht. In de zomer maken we gebruik van airco en zonneschermen en in de winter wordt het gebouw verwarmd door middel van cv-ketels. Wij doen mee aan deze pilot om meer inzicht te krijgen in het binnenklimaat en de beleving van onze medewerkers. Als blijkt dat we duurzamer kunnen omgaan met onze klimaatbeheersing en energie kunnen besparen dan is dat mooi meegenomen.’ De Climatics Feedback Sensoren blijven drie maanden in de gemeentelocatie in Uithuizen staan. Daarna analyseert ACS de data en brengt een advies uit hoe er energie bespaard kan worden op deze locatie.

Cookieinstellingen