Vuurwerkbom- plakker hoort gevangenisstraf eisen

Foto: Archief HogelandNieuws
WINSUM – Op 7 en 19 december 2018 werden de bewoners van de Oosterstraat in Winsum midden in de nacht opgeschrikt door enorme knallen. Bij een woning in het doorgaans zo rustige straatje was beide keren een vuurwerkbom op het raam geplakt en tot ontploffing gebracht. De ravage was groot. De ontzetting, onrust en gevoelens van onveiligheid in de buurt zo mogelijk nog groter. Vandaag stond een 22-jarige man, die tijdens de rechtszaak woensdagmorgen zijn woon- of verblijfplaats niet wilde openbaren, als verdachte voor de Rechtbank. Ten tijde van de voorvallen woonde de man in Winsum.
De politie stelde na beide explosies een onderzoek in. Bij de woning werden papierresten van vuurwerk, Cobra 6 gevonden, alsmede delen van een deodorantbus en ducttape.
Ten gevolge van de explosies waren grote glasscherven de woning ingeslagen. Stukken van de deodorantbus stonden als messen in een houten garage.
Op camerabeelden waren explosies te zien en twee keer dezelfde manspersoon. Het onderzoek richtte zich al snel op van de verdachte. Volgens de bewoners van de getroffen woning konden de aanslagen niet anders dan het werk van deze man zijn. De dochter des huizes had met de man gedate en was, nadat zij niet verder op de avances was ingegaan, al ruime tijd het doelwit van stalking, bedreigingen en vernieling.
De man werd, ook op basis van getuigenverklaringen, aangehouden en verklaarde tijdens de eerste verhoren de explosieven te hebben geplaatst en tot ontploffing te hebben gebracht.  De rechters spraken ter terechtzitting van levensgevaarlijke situaties. Bij huiszoeking werden bij de verdachte twee wapens gevonden die onder de vuurwapenwet vallen.
De verdachte bracht ruim twee maanden in voorlopige hechtenis door. Hij werd onderzocht door een psycholoog en de reclassering. Uit de onderzoeken blijkt dat de man stoornissen heeft in het autistisch spectrum, gebeurtenissen niet goed kan afstemmen, een egocentrische houding heeft en alleen zijn eigen waarheid gelooft.
De verdachte kon zich op bepaalde punten van de psychologische  onderzoeken wel vinden, maar hij voelt zich toch vooral slachtoffer: ‘Er had veel eerder ingegrepen moeten worden. Ik heb heel vaak aangifte gedaan tegen de familie van het meisje, dat was een schreeuw om hulp, maar de politie deed niets.’
Op de vraag van een van de rechters of hij ook spijt had van de vuurwerkbommen, antwoordde de man: ‘Ja, daar heb ik wel spijt van. De gevolgen voor mij en mijn omgeving zijn wel erg groot.’
Verder deed de verdachte vooral een beroep op zijn zwijgrecht.
De officier van justitie, die ‘jeuk kreeg van het gedrag van de verdachte (‘een jongeman met een stoornis, maar alle schuld bij anderen neerlegt’), eiste anderhalf jaar celstraf (waarvan tien maanden voorwaardelijk), een psychologische behandeling,  een meldplicht bij de reclassering en  een contact- en een locatieverbod. De officier vond het niet gewenst als de verdachte in Winsum woont.De advocaat pleitte voor vrijspraak. Het juridische betoog komt er in Jip en Janneke-taal op neer dat de verdachte na zijn aanhouding niet direct in de gelegenheid is gesteld om een advocaat te raadplegen. Dat is bij aanhouding voor een misdrijf waar een straf van 12 jaar op staat een absoluut vereiste. De eerste verhoren hadden dus niet mogen worden afgenomen en verliezen daarmee de rechtsgeldigheid.

De verdachte verklaarde tijdens de rechtszaak, die werd bijgewoond door veel mensen uit Winsum, waaronder een groot aantal uit de Oosterstraat, wel degelijk de aanslagen te hebben gepleegd. Op de vraag van de officier van justitie of hij na beëindiging van de voorlopige hechtenis toch weer contact had gezocht, liet het geheugen de man in de steek: ‘Daar ben ik me niet van bewust’ was zijn eerste antwoord, ‘Weet ik niet’ het tweede en hij besloot met: ‘Nee’.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reacties