Op reis door schoolboekjesland

Foto: KinderBoekenhuis

WINSUM – Schoolboekjes. Iedere Nederlander heeft er in zijn of haar jonge jaren mee te maken. Er hangt altijd een vleug van nostalgie omheen. En vergeet daarbij ook niet de fraaie schoolplaten van Jetses en Van der Hulst, die vele klaslokalen sierden.

Het KinderBoekenHuis aan het Kerkpad 2 in Winsum leidt gedurende de zomermaanden bezoekers langs de vele boekjes, die vijf vitrines vullen. Daarbij is ook te zien hoe de jeugd van toen schrijven leerde: leitjes met griffels, houtskool, kroontjespennen. En leren lezen ging naast de boekjes natuurlijk ook aan de hand van leesplankjes met losse lettertjes. Daarvan zijn er een paar mooie voorbeelden in de expositie opgenomen.

Het oudste schoolboekje in de expositie stamt uit 1826: een aardrijkskundig werkje, letterlijk en figuurlijk grijs, saai en ongeïllustreerd. Wat een contrast met het actuele aanbod, kleurrijk en multimediaal geschakeld. De diverse vitrines tonen via verschillende tijdsperiodes de vooruitgang in de lees- en schrijfmethoden op de scholen. Het schoolboekje wordt duidelijker leesbaar, is voorzien van fraai plaatwerk (Jetses) en krijgt dan in onze tijd steeds meer concurrentie van de computer.

Uniek is de vitrine met boekjes uit voormalig Nederlands Oost-Indie. Bekende titels als “Pim en Mien” en “Ot en Sien” blijken te zijn aangepast aan de levenssfeer in de “Gordel van Smaragd”.

Naast de expositie bezit het KinderBoekenHuis een paar duizend school- en zondagsschoolboekjes uit het openbaar, katholiek en christelijk onderwijs uit negentiende en de twintige eeuw.

Het KinderBoekenHuis is van dinsdag t/m vrijdag geopend van 10 tot 16 uur en zaterdags van 12 tot 16 uur. De toegang is gratis.

Cookieinstellingen