Financiële tips en adviezen

Foto: Archief HN

Roel Venema van Veldman & Van Dijk te Leens geeft financiële tips en adviezen op WinsumNieuws. Doe uw voordeel er mee!!

Vanaf 1 januari 2020 wordt de huidige ‘kleine ondernemersregeling’ vervangen door een nieuwe. In plaats van korting op de BTW, kunt u vanaf 2020 kiezen voor vrijstelling.

Huidige regeling: Als u na aftrek van voorbelasting minder dan € 1.883 aan BTW aan de Belastingdienst moet betalen, heeft u recht op vermindering van het te betalen BTW-bedrag. Hoe groot de vermindering is, hangt af van het te betalen BTW bedrag als u de regeling niet zou toepassen.

Veranderingen
Gaat u gebruik maken van de nieuwe kleineondernemersregeling, dan hoeft u geen BTW-aangifte meer te doen. Daarvoor gelden twee voorwaarden:
Uw omzet mag niet hoger zijn dan € 20.000 per kalenderjaar; en
Uw bedrijf moet in Nederland zijn gevestigd.
Een tweede, misschien wel belangrijkere verandering is dat de kleineondernemersregeling vanaf 2020 ook gaat gelden voor rechtspersonen, zoals stichtingen, verenigingen en bv’s. Nu hebben alleen IB-ondernemers (zzp’er, zelfstandige of eenmanszaak) en samenwerkingsverbanden van natuurlijke personen, zoals een vof of maatschap, recht op belastingvermindering.

Geen BTW-aangifte
Als u vanaf 2020 kiest voor de nieuwe regeling, dan:
Mag u geen BTW meer in rekening brengen bij klanten.
Kunt u de BTW die andere ondernemers bij u in rekening brengen, niet meer aftrekken of terugvragen van de Belastingdienst.
Hoeft u geen BTW-aangifte meer te doen.
De vrijstelling geldt voor ten minste drie jaar. U moet uw omzet wél bijhouden voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Aanmelden
Als u op dit moment een ontheffing van administratieve verplichtingen voor de BTW heeft, meldt de Belastingdienst u automatisch aan voor de nieuwe kleineondernemersregeling. Wilt u in aanmerking komen voor de nieuwe regeling? Aanmelden kan vanaf 1 juni 2019 en moet vóór 20 november 2019.

BETAALINSTRUCTIE ALS ALTERNATIEF VOOR ACCEPTGIRO

Als alternatief voor de acceptgiro heeft Betaalvereniging Nederland, die de betaaldiensten reguleert, de uniforme Betaalinstructie geïntroduceerd. De Betaalinstructie is een standaardsjabloon, dat onderaan de factuur staat. Het bevat alle gegevens die de geadresseerde nodig heeft om de factuur te betalen, te weten:
*het bedrag;
* de naam van de ontvanger;
* het IBAN van de ontvanger;
* het betalingskenmerk.
De volgorde van de betaalgegevens in de Betaalinstructie komt overeen met de volgorde op de betaalschermen en overschrijvingsformulieren van de banken.

Word-sjabloon
Iedereen die facturen verstuurt, kan gebruik maken van de Betaalinstructie. U heeft hiervoor geen contract met of toestemming van uw bank nodig. Er is een Word-sjabloon met handleiding voor gebruik bij kleine aantallen facturen. U kunt het Word-sjabloon (laten)integreren in uw facturatieproces of boekhoudsoftware, als u geautomatiseerd grote aantallen facturen aanmaakt. U kunt de Betaalinstructie ook onderaan elektronische facturen tonen, bijvoorbeeld in een e-mail of PDF-document.

QR-code
U kunt de Betaalinstructie van een (generieke) QR-code voorzien. De betaler kan deze QR-code scannen met de iDEAL-app of met de mobiele app van zijn bank. De betaalopdracht wordt vervolgens volledig en foutloos voor mobiel bankieren klaargezet. De betaler moet deze vervolgens alleen nog maar goedkeuren.

Het Word-sjabloon van de Betaalinstructie kunt u samen met een gebruikshandleiding downloaden van de website van de Betaalvereniging: www.betaalvereniging.nl

CHECKLIST ZONNEPANELEN

Huishoudens en bedrijven betalen in 2019 meer voor hun energie (bron: CBS). Met de aanschaf van zonnepanelen laat u zien dat u duurzaam onderneemt en sorteert u voor op de stijgende energieprijzen. Bovendien verhoogt u de waarde van uw pand.
Waarop moet u letten bij de aanschaf?
Het juiste dak
Zonder zon geen (optimale) opwekking van energie. Check op www.zonatlas.nl gratis of uw dak geschikt is.
Vergunning
Voor zonnepanelen op een dak heeft u geen vergunning nodig, tenzij u en een monument of beschermd stadsgezicht woont.
Financiering
Bijna alle banken hebben groene financiering, met leningen tegen lagere rente, als onderdeel van de ‘Green Deal’.
Subsidie
De kosten voor de installatie van de panelen en voor aansluiting op het elektriciteitsnet komen in aanmerking voor Energie-investeringsaftrek en mogelijk ook SDE+.
Saldering
De energie die u niet zelf verbruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. Voor de teruggeleverde energie ontvangt u een vergoeding.
Terugverdientijd
Met de Aansluitcalculator van netwerkbeheerder Liander (www.liander.nl/mkb/terugleveren/) berekent u in hoeveel jaar u de investering terugverdient.

PARKEERTARIEVEN STEDEN

Begin dit jaar verhoogde de gemeente Amsterdam de parkeertarieven naar € 7,50 per uur. Amsterdam verwacht dit jaar € 245,5 miljoen op te halen aan parkeerinkomsten. Een stijging van 22,5%. Gemiddeld zijn parkeergelden goed voor 9% van de inkomsten van een gemeente.

Een uurtje parkeren in de binnenstad:
Amsterdam € 7,50
Utrecht € 5,35
Den Haag € 4,50
Rotterdam € 4,08
Arnhem, Groningen, Maastricht € 2,90
Zwolle € 2,80
Den Bosch € 2,70

COMPENSATIEREGELING TRANSITIEVERGOEDING

Heeft u afgelopen jaren een werknemer moeten ontslaan wegen langdurige arbeidsongeschiktheid? En heeft deze werknemer bij het ontslag een transitievergoeding meegekregen? Dan kunt u vanaf 1 april 2020compensatie aanvragen voor deze ontslagvergoeding. Dit kan met terugwerkende kracht: de compensatie geldt voor alle dienstverbanden die zijn geëindigd vanaf 1 juli 2015. U kunt de aanvraag indienen bij UWV.

Personeelsdossier
Bij de beoordeling van uw aanvraag gebruikt UWV zoveel mogelijke gegevens die ze al heeft, maar moet u ook zelf informatie overleggen. Denk onder meer aan de arbeidsovereenkomst, de duur van de arbeidsovereenkomst, de hoogte van de transitievergoeding en de totale kosten van de loondoorbetaling tijdens ziekte. Verzamel in ieder geval de volgende documenten zodat u deze, als het nodig is, kunt meesturen met de aanvraag:
De ontslagvergunning;
De beëindigingsovereenkomst (inclusief documenten waaruit blijkt wanneer de werknemer ziek was en dat hij bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog steeds ziek was);
Gegevens die gebruikt zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen;
Het bewijs dat de (totale) transitievergoeding is betaald.

De taxatiewaarde van huizen en commercieel vastgoed blijkt in zo’n 60% van de gevallen hoger dan de koopsom te zijn. De gemiddelde overwaardering ligt rond de 5%. Eén op de drie taxaties komt tot op de euro nauwkeurig overeen met de koopsom (bron: DNB)

ONBELASTE VERGOEDING WERKNEMER
Op dit moment mag u als werkgever tot 1,2% van het totale fiscale loon (de loonsom van alle medewerkers samen) onbelast vergoeden of verstrekken. Dit is de zogenoemde vrije ruimte. Daarbovenop mag u onbelaste vergoedingen geven die zijn vrijgesteld, zoals reiskosten, de telefoon en opleidingskosten. Het percentage van de vrije ruimte wordt in 2020 verhoogd naar 1,7% voor de eerste € 400.000 van het totale fiscale koon. Dit komt bij een loonsom van € 400.000 neer op een budget van € 6.800 voor onbelaste vergoedingen (nu: € 4.800). Voor het bedrag boven de vrije ruimte betaalt u loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%.

Uw NOAB-adviseur kan u informeren over de werkkostenregeling en onbelaste vergoedingen voor werknemers.

NIEUWE RECHTVORM MAATSCHAP EN VOF
Minister Dekker (voor Rechtsbescherming) wil de zogeheten personenvennootschap – de maatschap, de vennootschap onder firma (vof) en de commanditaire vennootschap (cv) – in een nieuwe, moderne jas steken. Onder de personenvennootschap vallen in plaats van drie nog maar twee rechtsvormen; namelijk de vennootschap en de commanditaire vennootschap. De maatschap en de vennootschap onder firma blijven qua naam bestaan, maar de verschillen verdwijnen. Het moet makkelijker worden voor nieuwe vennoten om toe te treden of om de onderneming over te dragen. Onder de nieuwe regelgeving zijn de vennoten voor het volledige bedrag van een schuld aansprakelijk. Nieuw is dat bij een opdracht voor de vennootschap, bijvoorbeeld de restauratie van een schilderij of een juridisch advies, de aansprakelijkheid kan worden beperkt tot de vennoot aan wie de opdracht uitdrukkelijk is toevertrouwd.

BOETE VOOR BELLEN OF APPEN OP FIETS
Vanaf 1 juli 2019 wordt het verbod voor het vathouden van een mobiele telefoon in het verkeer uitgebreid tot alle bestuurders van een voertuig. Wie vanaf komende zomer belt of appt op de fiets, riskeert een boete van € 95,-. Voor een automobilist of motorrijder is dit € 240,-. De term ‘mobiele telefoon’ wordt uitgebreid tot ‘mobiel elektronisch apparaat’. Dat betekent dat ook tablets en camera’s niet langer zijn toegestaan in het verkeer. Als een mobiel apparaat in een houder zit, mag dit worden gebruikt voor bijvoorbeeld navigatie.

NIEUW BTW-NUMMER EENMANSZAKEN
Alle eenmanszaken in Nederland krijgen eind 2019 een nieuw BTW-identificatienummer. Dit nieuwe BTW-nummer is een alternatief voor het huidige nummer, dat het burgerservicenummer (BSN) bevat. Het nieuwe BTW nummer moet u vermelden op uw facturen en websites.

U kunt (de geldigheid van) het BTW-nummer van klanten controleren via de VAT-tool van de Europese Commissie: ec.europa.eu/taxation_customs/vies/.

VERGOEDING REIS- EN VERBLIJFKOSTEN
De onbelaste vergoedingen voor de kosten die werknemers maken bij een binnenlandse dienstreis zijn per 2019 verhoogd. U mag uw werknemers deze vergoeding geven zonder bewijs aan de hand van bonnetjes.

Uitgave Bedrag
Ontbijt € 10,13
Lunch € 9,16
Avondmaal € 22,99
Kleine uitgaven overdag € 4,52
Kleine uitgaven ’s avonds € 9,05
Logies € 102,59

Cookieinstellingen