Afvalfestival: vrolijke manier om ernstig probleem aan de orde te stellen

Wethouder Blok: 'Drastische vermindering afvalberg.'
Foto: Berto Merx

HET HOGELAND – Wethouder Harmannus Blok legt de lat heel hoog. De inwoners van Het Hogeland moeten minder afval produceren en beter het afval scheiden. Zaterdag is Het Hogeland Afvalfestival in Leens, om de inwoners bewuster te maken van de problematiek en wat er aan te doen.

Komt op dit moment gemiddeld 200 kilo per inwoner per jaar in de vuilverwerking, het moet naar 100 op de korte termijn en op de lange termijn naar 30 kilo. De inwoners van de oude gemeenten De Marne en Winsum zaten al ruim onder die 200 kilo; Bedum zat daar boven.

Er komt een afvalstoffenbeleid, een prijsbeleid. De oude tarieven moeten vervangen worden door één tarief. En tegelijk zou het heel mooi zijn als de inwoners van de gemeente Het Hogeland minder afval de deur uit deden en bovendien: dat beter zouden scheiden. Blok: “Op dit moment zit in de grijze bak nog steeds zo’n 30 procent groen afval dat in de groene bak hoort. Er zit nog teveel plastic en glas in de grijze bak en ander spul dat er niet in thuis hoort. We willen er naar toe dat door betere scheiding van afval de recycling van afval efficiënter wordt. En de omvang van de hoeveelheid afval drastisch vermindert door beter scheiden, zoals glas in de glasbak, kleding en ander spul naar de kringloop.”

Dit jaar wil het gemeentebestuur wijden aan bewustwording en gedragsverandering van de burgers om de hoeveelheid afval te verminderen. Tegelijk wil men van de burger weten hoe het volgend jaar verder moet met het beleid. Ideeën, mogelijkheden, kleine stapjes, grote stappen, wil het bestuur “ophalen”. Met als doel versterking van betrokkenheid van de burgers bij het probleem. “Dan kunnen we beter een keuze maken tussen de verschillende manieren om de afvalstoffenheffing te berekenen,“ aldus Blok. “Wat er aan de voorkant de woning binnenkomt, gaat er aan de achterkant via de vuilnisbakken eruit. Het systeem van afvalverwerking moet zich zelf betalen.”

Zaterdag is in Leens van tien tot drie het Hogeland Afvalfestival, op het terrein van de gemeentelijke werf. Ideale plek, de plaats waar men grof vuil kan inleveren. Hoewel dat zaterdag niet kan. Het programma heeft ludieke en serieuze elementen. Meet & Greet met wethouder Blok om alles te bespreken wat met afval te maken heeft. Er zijn workshops om ideeën op te pikken, en natuurlijk speciale activiteiten voor kinderen. “Zaterdag is gericht op het aan de orde stellen van de vermindering van de afvalberg,” zegt Blok. “Laagdrempelig en voor iedereen bedoeld. Ik noem cijfers over wat we bereiken moeten. Dit is niet zomaar. Het zijn landelijke cijfers.” In de zomer krijgt de bevolking een vragenlijst voorgelegd over het te ontwikkelen beleid. Volgend jaar wordt dat vastgesteld en het jaar daarna moet het ingaan.

Reacties