Rinze Kramer nieuwe voorzitter Colourful Het Hogeland

Rinze Kramer en Jenny van der Werf
Rinze Kramer en Jenny van der Werf
Foto: Colourful Het Hogeland

BEDUM – Oud-directeur en bestuurder van woningcorporatie Wierden en Borgen Rinze Kramer is onlangs gestart als voorzitter van Stichting Colourful Het Hogeland.

Hij neemt hiermee het stokje over van Jenny van der Werf. Zij richtte in 2016 de stichting op om zo mensen met een migratie-achtergrond en dorpsbewoners met elkaar te verbinden. Van der Werf gaat zich als coördinator bezighouden met het professionaliseren van de stichting.

Positieve energie

Kramer heeft er zin in. In februari zwaaide hij af bij Borgen en Wierden. “Ik heb even rust genomen en net toen ik dacht: nu is het tijd voor iets nieuws, benaderde Jenny mij met de vraag of ik zou voelen voor het voorzitterschap. Voor de vorm heb ik er nog twee dagen over nagedacht, maar de “ja” brandde gelijk op mijn lippen. Ik vind het geweldig om zo een maatschappelijk bijdrage te kunnen leveren aan de gemeente waar ik zelf ook woon. Mijn vorige functie diende natuurlijk ook een maatschappelijk belang, maar ik kreeg ook te maken met veel negativiteit, bijvoorbeeld rondom het gasdossier waar ik me heel hard voor heb gemaakt. Dit is een positievere energie om in te werken. ”

“Jenny is moeilijk te vervangen”

Al is de ambitie van de stichting groter dan alleen die regio: Kramer: “We willen uiteindelijk ook andere gemeenten inspireren om te bieden wat wij ook bieden, want het werkt. Daarom is de stap naar professionalisering van de stichting zo belangrijk. En is het mooi dat Jenny nu al haar energie daar in kan steken. Al is het heel erg moeilijk om haar te vervangen als het gaat om haar enthousiasme en energie. Met het huidige bestuur en de nieuwe plannen weet ik zeker dat we een geweldige periode tegemoet gaan.” Van der Werf beaamt dit: “We zijn ontzettend blij dat Rinze zich op deze manier wil gaan inzetten voor de stichting. En dat we de mogelijkheid hebben om ons idee steviger neer te zetten zodat we het verder kunnen brengen en meer mensen kunnen bereiken.”

Verbinding is makkelijker dan het lijkt

Colourful Hogeland maakt zich al jaren hard voor het verbinden van mensen met een migratie-achtergrond en dorpsbewoners. En dat werkt. Kramer: “We organiseren kookworkshops, dorpsbewoners geven fiets- of zwemlessen, laatst hadden we een running dinner langs allerlei deelnemende gezinnen: het zijn leuke en laagdrempelige activiteiten die uitnodigen om makkelijk contact te maken. En als je elkaar een keertje hebt gezien, dan maak je sneller een praatje bij de supermarkt. Zo leren we elkaar kennen, maar leren we ook meer van elkaars achtergrond en gewoonten. Dat is waardevol voor iedereen. We wonen en leven samen, we moeten het samen doen.”

Cookieinstellingen