Indrukwekkende en mooie veteranendag 2019 Het Hogeland

Foto: HogelandNieuws

HET HOGELAND – Het was even wennen, zaterdagmiddag, tijdens de Veteranendag van gemeente Het Hogeland in het Trefcentrum te Bedum. Tot de herindeling kwamen de helden uit Loppersum, De Marne, Winsum en Bedum bij elkaar, nu hadden de veteranen uit Loppersum plaatsgemaakt voor die uit Eemsmond. De veteranendag is bedoeld is voor inwoners van Het Hogeland met een achtergrond als veteraan, oorlogs-slachtoffer, dienstslachtoffer en weduwen en weduwnaars van veteranen. Naast burgemeester Bolding waren namens de gemeente de raadsleden Sandra Herkströter (SP) en Rose-Marie Zuidema (GemeenteBelangen) aanwezig.

De middag werd ingeleid door ceremoniemeester Jilke Snijder uit Bedum. Na de inleidende woorden was er een indrukwekkende toespraak van burgemeester Henk Jan Bolding van gemeente Het Hogeland.

Burgemeester Henk Jan Bolding

Burgemeester Bolding heette de gasten welkom en was verheugd dat de traditie in de nieuwe gemeente wordt voortgezet. De burgemeester vertelde dat er de komende jaren weer gerouleerd gaat worden. De toespraak van Henk Jan Bolding was waarschijnlijk ook zo indrukwekkend omdat hij sprak als burgemeester, maar ook als vader van een officier bij de Lucht Militaire Brigade, die drager is van het veteranen- insigne.

“Nederland, een vlekje op de wereldkaart, maar met, sinds de 2e wereldoorlog, een belangrijke internationale rol: politiek, economisch en wetenschappelijk. Die relatief grote internationale rol vertaalt zich ook in talloze vredesmissies”: aldus Bolding. De burgemeester stond stil bij de herdenking van D- Day en de getuigenissen van hen die nog kunnen verhalen: “Ja, wij waren ook bang, maar we deden onze plicht.”

Niet de ijdelheid van het heldendom, maar de trots en plichtsbesef, spreekt de burgemeester nog steeds het meeste aan. Je plicht vervullen in de meest zware omstandigheden.

Burgemeester Bolding: ” Ik denk dat de ruim 110.000 Nederlandse vrouwen en mannen die nu terugkijken op hun missies een zelfde soort van trots voelen, in ieder geval mogen voelen. U heeft zich ingezet voor een leefbare, vrije en vreedzame wereld. Ver weg van huis, van uw naasten en dierbare vrienden. Daarvoor past een traditie als deze veteranendag, uit eerbetoon voor uw inzet en opofferingsgezindheid.” De burgemeester gaf aan dat het gemeentebestuur van Het Hogeland het respect en de waardering graag vertaalt in een veteranendag.

Vader Henk Jan Bolding

Vader Henk Jan Bolding vertelde over één van de mooiste foto’s in het familie- album. Een zwaaiende zoon op het platform van luchtmachtbasis Eindhoven. Terugkerend van zijn missie in Irak. Vader Bolding: “Wat een blijdschap en dankbaarheid om elkaar weer te kunnen begroeten.”

Minuut stilte en Wilhelmus

Aan het eind van zijn toespraak vroeg de burgemeester een minuut stilte voor de militairen die niet terugkeerden, maar werden teruggehaald om ze naar hun laatste rustplaats te brengen. De minuut stilte was indrukwekkend. Aan de uitnodiging om te gaan staan kon bijna iedereen gevolg geven, maar het kostte sommigen de nodige moeite. Om de goede balans te houden werd met mooie knoesterige, maar vaak trillende handen steun gezocht op het tafelblad, er moest even een tiental seconden doorgebeten worden, het lukte, natuurlijk lukte het! Waarheen de gedachten van de mannen en vrouwen tijdens de stilte dwaalden? Ik heb het niet gevraagd, maar het, na de minuut, ingezette Wilhelmus werd uit volle borst en met ontembare passie meegezongen, het klonk prachtig!

Gastspreker

Na de pauze, waarin de met veel gevoel en emoties gelardeerde toespraak van de burgemeester hét gespreksonderwerp was,  vertelde  gastspreker Melle Wachtmeester over zijn boek ‘Tabeh Sobat. Brieven uit Indië’, waarin onder andere brieven van zijn vader zijn opgenomen.

Na de gastspreker was er gelegenheid om elkaar onder het genot van een hapje en drankje te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. De bijeenkomst werd afgesloten met het Grönnens Laid: ‘ Van Lauwerszee tot Dollard tou’.

Misschien wel het mooiste

Het was een indrukwekkende, goed georganiseerde bijeenkomst met  het personeel van Trefcentrum Bedum als prima gastheer, de burgermeester als een geweldige burgervader, de veteranen als gerespecteerde helden, de minuut stilte vol herinneringen en het Wilhelmus zelden mooier gezongen, maar misschien waren twee berichtjes op Twitter van een ongetwijfeld moedig mens wel het allermooiste:

“Vanmiddag naar de veteranendag van de gemeente Het Hogeland. Ik ben benieuwd, is voor mij de eerste keer dat ik het aandurf. Maar eerst koffie!!”

“Yes. We made it! Gezellige middag gehad. Veel gepraat met medeveteranen en hun partner. Maar ook de belangstelling vanuit burgemeester en wethouders was  goed. En uiteraard kon de #blauwehap niet ontbreken! Goed georganiseerd. Thanks Het Hogeland.”

Cookieinstellingen