Discussie tracé Kortsluiting lijkt overbodig: grond al aangekocht

Gezicht op de Bloemenbuurt waar de Kortsluiting gepland is.
Gezicht op de Bloemenbuurt waar de Kortsluiting gepland is.
Foto: Berto Merx

WINSUM – De gemeente Winsum heeft vorig jaar al de grond gekocht voor de Kortsluiting, de verbinding Onderdendamsterweg met Ranum, hoewel het bestemmingsplan nog moest worden goedgekeurd. Gemeenteraadsleden die gisteren nog meenden dat een discussie over het gekozen tracé mogelijk zou zijn, reageren verbaasd hierover: “Een opmerkelijke situatie,” zegt de VVD. “Een volstrekt schimmig verhaal,” aldus de SP.

Met dit feit ontstaat een ongemakkelijke bestuurlijke situatie. Enige tijd geleden trok het gemeentebestuur van Het Hogeland het bestemmingsplan dat ter inzage lag terug omdat er serieuze onvolkomenheden inzaten. Gisteren eiste raadslid  Linda Visser (SP) dat het besluit om de weg aan te leggen vlak langs de noordkant van de Bloemenbuurt opnieuw in de gemeenteraad aan de orde moest komen. Ook de PvdA wil dat het besluit over dit tracé opnieuw genomen wordt, evenals GroenLinks en de VVD. Voor de VVD, bij monde van Stefan van Keijzerswaard was het eenvoudig: “Er ligt nog geen weg, er is nog geen bestemmingsplan. Dus kan het besluit opnieuw genomen worden.”

Kor Berghuis van het CDA vroeg b en w. om de stukken van dat dossier, maar wil het besluit niet terugdraaien. Bernd de Jong van de CU was er pertinent in: “We kunnen niet zomaar een besluit van een voormalige gemeente overdoen. Daar kun je niet aan beginnen.” Jan Willem Nanninga viel hem in de rede: “Als er fouten in de procedure zijn gemaakt, dan moet je de procedure overdoen, lijkt me.” De CU-voorman hield voet bij stuk: “We moeten er goed naar kijken, maar het besluit ligt vast.” Roelf Torringa van Gemeentebelangen was er kort over: “De Kortsluiting, daar zeg ik niets over.”

Wethouder Eltjo Dijkhuis was duidelijk:  “Er waren in de procedure elementen die ontbraken. Het beleid voor de Kortsluiting ligt vast en zal niet wijzigen. Er is 8,2 miljoen voor beschikbaar waarvan al 6 ton is uitgegeven aan de voorbereiding van de plannen. Het alternatief gaat minstens  1,2 miljoen extra kosten.”

De discussie over het al dan niet herzien van het tracé zoals een aantal partijen wilt, komt in een ander daglicht te staan nu de gemeente de grond ervoor al heeft aangekocht van de broers Leegte, de agrariërs die eigenaar zijn van het land achter de Bloemenbuurt. De akte van de transactie met een waarde van € 347.650 passeerde op 26 oktober ten kantore van Notaris Tjeerd Smit in Zuidhorn.

“Dit is toch wel een rare situatie,” zegt PvdA-er Jaap Heres:  “Er is een blanco, nieuwe  situatie. Iedereen zou kunnen meepraten over dit toch omstreden besluit van Winsum.” Stefan van Keijzerswaard zegt desgevraagd: “Dit is wel een opmerkelijke situatie.” Linda Visser van de SP zegt: “Waarom zegt de wethouder dit niet. Er is heel veel niet goed gegaan rond de Kortsluiting. Speel open kaart, ik moet keer op keer om de stukken hierover vragen. Ik vind het een schimmig verhaal geworden.”/BM

Cookieinstellingen