Onderzoek naar gestegen kosten reconstructie Waldadrift

Foto: Archief HN

BEDUM – B en w. van het Hogeland wil op korte termijn een onderzoek naar de financiële gang van zaken rond de reconstructie van de Waldadrift in Bedum.

In 2015 heeft de toenmalige raad van de gemeente Bedum besloten tot reconstructie en rioolreconstructie van de Waldadrift en heeft daarvoor een uitvoeringskrediet van circa 2 miljoen beschikbaar gesteld. De uitvoering van deze reconstructies vond in 2017 en 2018 plaats en zal in 2019 worden afgerond.

“Eind mei 2019 werd ons bekend dat de projecten reconstructie en rioolreconstructie Waldadrift te Bedum een overschrijding van tenminste 370 duizend euro hebben en dat dit niet vooraf bij ons als college is gemeld,” zo laat het college de gemeenteraad weten.

De projecten zijn nog niet afgerond dus het is mogelijk dat dit tekort verder oploopt. Deze kosten worden in de Voorjaarsnota opgenomen. “Omdat deze gang van zaken ons nogal bevreemdde en wij geen eenduidige verklaring kregen heeft Het Hogeland besloten een extern onderzoek uit te laten voeren met als doel duiding en beoordeling van de feiten. Hoe verder?” aldus het gemeentebestuur.

Inmiddels heeft het bureau Lexnova opdracht gekregen om dit onderzoek uit te voeren. Het onderzoeksrapport dienst uiterlijk vrijdag 14 juni 2019 gereed te zijn. Het rapport zal dinsdag 18 juni in het college worden besproken. Daarna komt het in de gemeenteraad aan de orde.

Cookieinstellingen