Commissaris Paas benadrukt vertrouwelijkheid bij selectie nieuwe burgemeester

Roelf Torringa (links) en René Paas met de profielschets.
Roelf Torringa (links) en René Paas met de profielschets.
Foto: Berto Merx

HET HOGELAND – Het was even een plechtig momentje tijdens de vergadering van de gemeenteraad woensdagavond, toen Roelf Torringa de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Het Hogeland aan de commissaris van de Koning René Paas overhandigde.

Paans had een rijtje vragen over het werkstuk dat de adviescommissie had samengesteld. Deze werden door Torringa, voorzitter van de commissie omdat hij met Gemeentebelangen de grootste fractie in de raad is, keurig beantwoord. Paas herinnerde er aan dat er een handreiking bestaat van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarin basiscondities zijn opgenomen. Zoals integriteit, herkenbaarheid, stressbestendigheid. “Ik zal hier met de kabinetschef zeer nauw toezien of kandidaten aan deze criteria voldoen,” zo liet hij de raad weten.

Commissaris van de Koning Paas in gesprek met de raad. Naast hem chef de cabinet Gea Boerma. 

Maandag 8 juli publiceert de Staatscourant de vacature voor het burgemeesterschap. Paas en zijn chef de cabinet Gea Boerma voeren de gesprekken met een aantal kandidaten. “Hieruit komt een kandidaat die volgens mij benoembaar, geschikt is,” zo zei hij. Vervolgens is het aan de raad daar een beslissing over te nemen. Daarna is het aan de minister, de Kroon, om de voordracht van de raad over te nemen. Dit moet in het najaar beklonken zijn. De procedure is een beetje ingewikkelder, maar hier komt het op neer. “Ik hecht aan vertrouwelijkheid van de procedure. Aan het lekken van namen zit ook nog een strafrechtelijke kant,” zo bond hij de raadsleden op het hart.

Cookieinstellingen