Ability: aanzienlijk minder in de rode cijfers in 2018

Foto: Archief HN

HET HOGELAND – Wethouder Mariette de Visser mocht een reeks complimenten in ontvangst nemen. Het te verwachten tekort van Werkplein/Ability over 2018 viel enorm mee.

Ability is een dossier dat je niemand toewenst. De oude sociale wekplaats is door de regering over de schutting gegooid en de gemeenten moeten maar zien hoe ze – met minder geld uiteraard – de mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt helpen, naar een reguliere baan, naar werk in de sociale werkplaats. De voormalige vier gemeenten werkten samen in Ability/Werkplein.

Het is een goed jaar geweest voor Ability. Werd bij de begroting voor 2018 nog rekening gehouden met een tekort van € 739.000, uiteindelijk bedraagt het tekort over 2018 € 96.000. Doordat dit tekort ten laste gebracht wordt van de Algemene Reserve van Werkplein-Ability, hoeven de vier voormalige gemeenten naast de vaste bijdrage van € 243.000 geen extra bijdrage meer te leveren in het tekort.

Zorgen had de raad over het feit dat het aantal beschutte werkplekken afneemt. “Van de 30 geplande beschutte werkplekken zijn er slechts 12 gerealiseerd. Wat is daar de verklaring voor?” vroeg Theo de Vries (CU), een vraag die ook werd gedeeld door de PvdA, GroenLinks en andere fracties. De Vries merkte ook op dat het ziekteverzuim met 30 procent zeer hoog ligt. Linda Visser bracht een fundamentele vraag in: “Wanneer gaan we het hebben over de kaders van Abilty en de verhouding daarvan met de resultaten? Dat is de vraag naar: wat zijn de effecten van Ability voor de problematiek van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Wethouder Mariette de Visser zei de raad toe dat er na de zomer meer duidelijk is over de maatschappelijke effecten van Abilty. “Deze problematiek hangt ook samen met de armoederegelingen van de gemeente. Na de zomer komt daar een herziening van.”

De Visser vroeg ook naar het bedrag van 500 duizend voor het opknappen van de Ability-vestiging in Uithuizen. “Ik zie dat er 45 duizend gereserveerd is voor regulier onderhoud.” Wethouder De Visser: “De vijf ton is voor het opknappen van het gebouw. In dat bedrag is een deel verwerkt van werkzaamheden die vanuit Ability zelf worden verricht.”

Cookieinstellingen