Het nieuwe Warfheem: “Ja, wij zijn zorgondernemers met het hart op de goede plaats”

Zorgondernemer Gerrit Schrader.
Zorgondernemer Gerrit Schrader.
Foto: Berto Merx

Warfheem in Warffum is hét gebouw in de gemeente Het Hogeland dat tot nu toe de topscore voor panden in de media aanvoert. Er zijn inwoners van het dorp die tegen de plannen met het pand zijn, de anti-kraakwachten geven klachten over overlast. En dan ook nog brieven aan de gemeenteraad over de toekomst van het gebouw. Ondertussen bereikt de verbouwing z’n einde. Bericht vanaf de bouwplaats aan de Noorderstraat.

Warfheem, tot medio 2013 een verzorgingstehuis van het zorgconcern De Hoven. Het kon niet meer uit en werd gesloten. Het gebouw was van de Amsterdamse woningbouwcorporatie Vestia die in zeer ernstige financiële moeilijkheden kwam wat niet zo verbazingwekkend is met een directeur die in een Masarati als dienstwagen rond reed. Vestia zette het in de verkoop, het stond tijden lang leeg. De Warfumer stichting GoudOud probeerde er een plan voor sloop en herbouw tot 20 hofjes voor ouderen in te realiseren, wat  niet lukte. Wat restte was een anti-kraakwacht die rijp was voor een interventie van het jeugd- en jongerenwerk. Vervolgens werd het pand gekocht door de vastgoed investeerders Schuiling en Postmus uit  Marum. Die het weer verhuurden aan GGZ Intentie Zorg, een zorgbedrijf uit Harlingen, van Patrick Berkleeg en Gerrit Schrader.

“Het wordt een instelling voor verpleging, verzorging en persoonlijke begeleiding op het psycho-sociale vlak. We zijn een zorginstelling die voldoet aan de eisen en de regels die de wet toelating zorginstellingen voorschrijft,” zegt Gerrit Schrader, partner in GGZ Intentie Zorg. Kort samengevat komt het er op neer dat mensen die hulp nodig hebben, zolang mogelijk thuis moeten blijven. Met een keukentafelgesprek wordt vastgesteld wat ze aan hulp daarvoor nodig hebben, krijgen daar een rugzakje voor met het persoonsgebonden budget en moeten en kunnen dan zelf hulp inkoppen.

Voor de aanbieders van hulp is het een business as usual. Het is een verdienmodel voor grote ondernemingen, kleine bedrijven, zzp’ers. GGZ Intentie Zorg is een van die kleine ondernemingen. Met een aandeel in deze zorg in Friesland. “We zijn een door het ministerie van WVC erkend bedrijf voor verpleging, verzorging en persoonlijke begeleiding. We waren op zoek naar mogelijkheden buiten Friesland en daar kwam Warfheem in zicht.”

Er volgde overleg met het gemeentebestuur en clubs uit het dorp. Het eindresultaat is dat er in het gebouw 10 eenheden komen voor de opvang van jong dementerenden. Schrader: “Dit is 24-uurs opvang op een gesloten afdeling. We stellen de grens bij ongeveer 65 jaar. Het blijkt dat het lange termijn geheugen van dementerenden nog wel functioneert, om het kort te zeggen. Voor het welzijn van jongeren met verlies van het korte termijn geheugen is het beter dat ze onder lotgenoten en leeftijdgenoten verkeren. Hun herinneringen aan liedjes, gebeurtenissen, noem maar op, is van inhoud geheel anders. Een jongere herkent de melodie van een Abba-song. Een lied van het Cocktail Trio zegt hem helemaal niets. Wij willen een sfeer scheppen van positieve raakvlakken, veiligheid en gehoord worden. Daarom stellen we deze leeftijdsgrens.”

Ook komen er vijftien plaatsen voor respijtplekken. Schrader laat deze kamers zien. Het zijn appartementjes, een grote kamer, eigen douche en toilet, een klein aanrecht. Het zou een kamer hotel-klasse drie sterren kunnen zijn. Het is een van best bewaarde geheimen van de WMO. Een cliënt heeft het recht op een aantal dagen even er uit te zijn zodat de mantelzorger even tot rust kan komen. Dat de dag-in-dag-uit zorg onderbroken wordt en de patiënt of cliënt een tijdje er niet is. Schrader: “Er zijn mensen voor wie op vakantie gaan niet mogelijk is door hun aandoeningen. De verzorgers komen nooit tot rust. Doordat een patiënt dan hier terecht kan, kan de verzorger tot rust komen. De respijtplaatsen zijn er ook voor situaties als langdurig revalideren, ernstig gehandicapt, burn-out. Het is de tegenhanger van de commerciële zorghotels.”

Het nieuwe Warfheem krijgt 5 kamers voor palliatieve en terminale zorg. Zorg voor patiënten op weg naar het Einde. Het was de bedoeling dat het er tien zouden zijn, maar in overleg met de gemeente is dat terug gebracht naar vijf. “Ja, het is een hospice, voor patiënten die hier al zijn maar ook van buiten,” zegt Schrader.

Er zijn nog 21 wooneenheden waarvoor het plan is er onderkomens van te maken voor mantelzorgers die zelf enige tijd uit de thuissituatie willen. “Dit is voor mensen die het even niet meer trekken. Onze gedachte is dat ze met lotgenoten hier allerlei ontspannende activiteiten kunnen ondernemen. Noem maar wat, wandelen, fietsen er op uit. Waarom zouden we hier niet wat e-bikes bij de hand hebben of andere dingen, voorzieningen voor activiteiten? Onze gedachten gaan naar een heel speciaal soort hotel, logement, gericht op even weg uit de situatie.”

Als alles goed gaat, begint het nieuwe Warfheem eind september met 15 arbeidsplaatsen, later oplopend tot 25. “Ja, het is marktwerking in de zorg, daar doen we niet geheimzinnig over. Wij pretenderen wel een instelling te zijn met kwaliteit voor jongere dementerenden, respijtzorg voor 18-plussers en verblijf voor rustzoekers in de WMO. Wat we niet willen zijn patiënten met zeer ernstige psychiatrische problemen. Mensen die aan het syndroom van Korzakov lijden zijn welkom maar als ze nog aan alcohol verslaafd zijn, dan niet. Hetzelfde geldt voor mensen met alcohol en drugsverslaving, we zijn geen ontwenningskliniek. Wij bieden behandeling en zorg van deskundige begeleiders en dat binnen wat de wet ons voorschrijft. Daar zijn we aan gehouden. We willen dat de mensen die hier verblijven moeten, tevreden zijn, een goed gevoel hebben. Wij zijn ondernemers met het hart op de goede plaats.”

Berto Merx

Cookieinstellingen