‘Dream’ wordt nachtmerrie voor ouders Julia

ZANDEWEER – Afgelopen zaterdag stond het sportpark van voetbalvereniging ZEC in het teken van de afsluiting van de actie ‘Help Julia de weg op’. Na de bekendmaking van het eindbedrag was men in Zandeweer in tranen…… van vreugde. Nu, een paar dagen later zijn er tranen van onmacht, boosheid en verdriet. Een groot gedeelte – bijna één derde – van het ingezamelde geld is ‘zoek’. 

Vanaf december 2018 was men in Zandeweer bezig om geld in te zamelen voor een rolstoelbus voor Julia, dochtertje van ZEC-speler Pascal Koolhof en Yvette Scholtens. Julia werd 4 jaar geleden 3 maanden te vroeg geboren, waardoor ze aan cerebrale parese lijdt. Bij deze aandoening geven de hersenen niet de juiste spanning door aan de spieren. Hierdoor is Julia aan een rolstoel gekluisterd.

Er werd een inzamelingsactie gestart op de landelijke site van crowdfunding- en donatieplatform Dream or Donate. “Dream or Donate is de snelste en meest effectieve manier van online geld inzamelen. Maak een droom aan en start je droom vandaag nog!” zo stond er op de site te lezen. Een prachtige start op weg naar een rolstoelbus, zo moeten de ouders van Julia gedacht hebben.

Daarna werden er mede door vrienden en voetbalverenigingen – ook uit Drenthe en Friesland – verschillende acties bedacht om geld in te zamelen. Zo werd er een flessenactie gehouden, stonden er bij verschillende bedrijven donatiebussen en werd er geld opgehaald met het wassen van auto’s.

Ook werd er een verjaardagsfeestje voor Julia gehouden, hielden artiesten een benefietavond in het dorpshuis. Alles om geld in te zamelen voor de zeer gewenste rolstoelbus. En op de driedaagse kermis in het dorp ging de gehele omzet van de draaimolen naar het goede doel.

Zaterdag was dan de afsluiting van de actie met een voetbaltoernooi, voetbalclinic van Harkemase Boys MO17 en spelletjes. Tevens werden nog de prijzen van de grootse verloting verdeeld en werd het eindbedrag van de actie bekend gemaakt: € 32.250,-. De zeer gewenste rolstoelbus leek zaterdag heel dichtbij, maar nu – een paar dagen later – lijkt het ineens weer heel ver weg, nadat Dream or Donate deze week ineens in het nieuws kwam.

De site is sinds kort offline en de organisatie – een eenmanszaak in Zwolle – niet bereikbaar en uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zijn de gebruikers van Dream or Donate opgelicht en hun ingezamelde geld kwijt of is er iets anders aan de hand en komt het toch nog goed?

Eigenaar Robert-Jan Mastenbroek laat in de media weten dat zijn website gehackt is en dat de hackers ingezamelde bedragen hebben verhoogd, zodat een verkeerd beeld is ontstaan van de ingezamelde bedragen. Mastenbroek belooft dat ‘iedereen zijn geld terugkrijgt’, maar de site keert om duistere redenen niet meer terug. Gebruikers zijn daarover echter niet geïnformeerd.

“Ik ga nu mijn huis verkopen en hoop daarmee donaties toch uit te betalen. Ik snap dat mensen denken dat ik een oplichter ben, maar ik heb mensen alleen willen helpen,” zo laat de ondernemer weten.

Nu maar hopen dat Mastenbroek zijn huis – waarde 950.000 euro – snel verkoopt, zodat hij z’n belofte kan nakomen en Julia alsnog snel de weg op kan.

Cookieinstellingen