Waarschuwing: Oplichting via Facebook Messenger 

Op allerlei manieren proberen oplichters hun slachtoffers geld af te troggelen. Ook via Messenger van Facebook bleek een van onze verslaggevers.
De handelswijze: onze verslaggever krijgt via Messenger een bericht van zijn zus. Gewoon lief berichtje, zoals normaal. Na wat heen en weer geschrijf over koetjes en kalfjes komt van de ‘zus’ de opmerking: “Ik heb een nieuw mobieltje, maar kan de telefoonkaarten niet ophalen, wil jij dat voor mij doen?
Verslaggever voelt nu aan dat er iets niet klopt, zijn zus zou dat nooit vragen, maar
om de oplichter proberen te ontmaskeren speelt hij het spelletje mee. ‘Waar kan ik de kaarten voor je ophalen? En waar kan ik ze afleveren of haal je ze bij me op?
De werkwijze blijkt erg simpel: de kaarten en nummers fotograferen en via Messenger naar ‘zus’ sturen. Geen enkel contact dus, maar wel 100,00+ Engelse ponden kwijt!!
Tijd om de oplichter te melden dat hij de verkeerde heeft getroffen: “Heb ik al verteld dat ik mijn zus heb gebeld en zij hier niets vanaf weet? En heb ik verteld dat ik journalist ben en hier een artikel over ga schrijven, oplichter!!” Het antwoord is een ‘like’!
Deze keer  geen succes dus voor de oplichter, maar tientallen Facebook- vrienden van zus zijn benaderd en een aantal gaven aan haar graag te willen helpen door de kaarten op te halen.
Aangifte doen
Op de site “Vraag het de politie” geeft de politie antwoord op de opkomende vragen:
– Mijn account van Facebook is gehackt. Wat nu?
– Is jouw account gehackt?
– Of ontvang je spam dat via het account van een vriend is gestuurd? Dan kun je dat melden bij Facebook.

Op Facebook vind je tips om te achterhalen of je daadwerkelijk gehackt bent. Als dat het geval is, kun je direct het gehackte account rapporteren bij Facebook. Wil je weten hoe je (beter) je Facebook-account kunt beschermen? Bekijk dan de vraag: ‘Hoe kan ik mijn Facebook afschermen/beveiligen?’.
Weet dat je van het hacken van je Facebook-account melding kan maken of aangifte kan doen bij de politie!

Reacties