Eerste Walfridus Kennedymars Bedum

Foto: Janet Bos

BEDUM – Midden in de nacht veertig kilometer rondom Bedum lopen en na een ontbijt nog eens veertig kilometer overdag. Tweeënnegentig wandelaars durfden het aan tijdens de eerste Walfridus Kennedymars van Bedum, die aan de vooravond van de jaarlijkse Walfridusvoettocht begon.

Zaterdag 7 september werd in Bedum voor de negende keer de Walfridusvoettocht gelopen. Nieuw dit jaar was de Walfridus Kennedymars, die vrijdagavond al begon. Kennedymars-wandelaars legden in twintig uur tijd tachtig kilometer af, verdeeld over vier ronden. Deelnemers aan de Walfridusvoettocht konden kiezen uit afstanden tussen de vijf en veertig kilometer. De routes van vijf en tien kilometer waren ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De Kennedymars begon vrijdagavond stipt om 23.00 uur. Deelnemers konden bagage achterlaten in het Trefcentrum en gingen daarna op pad om de nacht lopend door te brengen. In het donker liepen ze in drie lussen rond Bedum, die in totaal de eerste veertig kilometer van de Kennedymars besloegen. In de ochtend kregen de wandelaars een ontbijt aangeboden in het Trefcentrum, waarna ze hun volgende veertig kilometer wandelden, langs de route die ook de veertig-kilometer-wandelaars van de Walfridusvoettocht liepen. Zaterdagavond om 19.00 uur moesten ze bij de finish zijn.

De Walfridusvoettocht, die steeds populairder wordt zo zegt de organisatie, werd dit jaar voor de negende keer georganiseerd. De route ging deze keer naar Onderdendam, Winsum, Schouwerzijl en Garnwerd, via het Rietdiepdal naar Zuidwolde om te eindigen in de Walfriduskerk: de kerk met de scheve toren. Rustpunten waren ingericht in Onderdendam, Winsum, Garnwerd, Harssensbosch en Zuidwolde.

De organisatoren van de Walfridusvoettocht en Kennedymars willen deelnemers laten kennismaken met de geschiedenis van de heilige Walfridus, die veel voor Bedum en haar omgeving betekend heeft. Walfridus en zijn zoon Radfridus leefden rond het jaar 1100 in Bedum. Walfridus zorgde met de aanleg van de Woldijk onder meer dat Bedum in vervolg veilig was voor zeewater. Ook bracht hij orde in het rechtssysteem en bracht hij het Christendom naar het dorp. In Bedum en omgeving zijn verschillende zaken die nog altijd aan Walfridus herinneren. Zo zijn straten naar hem vernoemd, net als de Walfridusschool en de Walfriduskerk. De oude put in de kas van Bloemenhuis Balkema zou nog steeds het heilzame water van Walfridus herbergen. En wie het graf van Wafridus en zijn zoon vindt mag op wonderen rekenen.

De organisatie van de Walfridusvoettocht en de Walfridus Kennedymars is tevreden met 364 deelnemers. Ze hoopt beide tochten nog vele jaren te organiseren, zo schrijft ze op haar website.

Tekst: Saffira Rijkee

 

 

Cookieinstellingen