Veel waardering voor ‘Cultuur aan ’t stuur’

OOSTERNIELAND – Afgelopen zaterdag werd voor de tweede keer de culturele fietstocht door de dorpen Oosternieland, Oldenzijl, Roodeschool, Oudeschip en Oosteinde georganiseerd. Ondanks dat de weersvoorspellingen bepaald niet optimaal waren, hebben zo’n kleine honderd fietsers de tocht verreden, onder prima weersomstandigheden overigens.

Een aantal mensen deden de tocht in speciaal hiervoor geregelde golfkarren. De deelnemers aan de tocht gaven na afloop aan zeer te hebben genoten van alle activiteiten die ze onderweg konden bekijken. Ook konden ze op meerder plekken hier aan meedoen.

In de kerk van Oosternieland hingen schilderijen van Hinnie Kuiper uit Winsum en was er een prachtig optreden van popkoor Ripa uit Zijldijk. Bij Ik & Zorg in Oldenzijl was een speciale markt georganiseerd waar men bijzondere hapjes kon proeven, maar ook luisteren naar muzikale bijdrages van Ronald en Richard. In Roodeschool was wel een hele speciale route uitgezet. Er kon namelijk gefietst worden door de het splinternieuwe bedrijf van Mechanisatiebedrijf Oosterhof aan de Hooilandseweg. een bijzondere ervaring. In Nijkerkje in Oosteinde kon men lezen over de geschiedenis van het dorp en in Oudeschip was er o.m. een optreden van een ‘Hang-speler’ uit Ost Friesland. De klanken van zijn instrumenten pasten geweldig in de prachtige kijktuin ‘ Aan de Dijk ‘ in Oudeschip.

Theatergroep Opnieuw uit Uithuizen was vanaf het begin ook bij de organisatie betrokken en leverde een zestal kleine acts onderweg. Het was de bedoeling om op zijn minst een glimlach bij de deelnemers op het gezicht te krijgen, maar dat werd in vele gevallen een schaterlach. Een niet al te handige kok, het enige Nederlandse Fietsbellenkoor, twee dames die met het Rad van mooie liedjes de fietsers aan het zingen kregen, de eenzame polderdanser die gezelschap van zijn poppen had, het trio wat bijna vergeten maar zeer aanstekelijke Groninger liedjes ten gehore bracht en Vincent van Gogh die het verkeer op dolkomische wijze naar zijn muze leidde. Daar mochten de fietsers hun artistieke schilderkunsten tonen op een maagdelijke witte bus. Aan het eind van de middag was deze getransformeerd tot een rijdend kunstwerk.

Onderweg konden de deelnemers ook nog deelnemen aan een leuke quiz waarmee mooie (theater)prijzen gewonnen konden worden. De prijswinnaars krijgen daarover binnenkort bericht. Na afloop van de fietstocht was er in Oosternieland een barbecue georganiseerd waar nog druk werd nagesproken over deze geslaagde fietstocht. Een prima afsluiting van een heerlijke sportieve en cultuurrijke zomerdag.

Tekst + foto’s: Dick Stoppels

Cookieinstellingen