Basisschoolleerlingen doen mee aan ‘E-waste Race’

Foto: BEMBO Inc.

HET HOGELAND – Van maandag 16 september tot en met vrijdag 18 oktober strijden tien basisscholen in gemeente Het Hogeland tegen elkaar tijdens de ‘E-waste Race’. De scholen proberen zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (‘e-waste) in te zamelen. Wethouder Harmannus Blok geeft op maandag 16 september bij NBS De Sterren in Uithuizermeeden het startsein voor de race.

De gemeente Het Hogeland is verheugd dat zoveel scholen binnen de gemeente meedoen aan deze race. “We moedigen het bewust omgaan met grondstoffen aan,” zegt wethouder Harmannus Blok, “En recycling speelt daarin een belangrijke rol. Daarom zijn we verheugd dat zoveel scholen meedoen aan de E-waste Race. Zo dragen de leerlingen een ‘e-steentje’ bij én leren ze tegelijkertijd dat van oude spullen nieuwe dingen kunnen worden gemaakt.“ De E-waste Race sluit aan bij het project ‘Meer doen met minder afval’ van de gemeente. Gemeente en inwoners ontwikkelen daarin samen manieren om te komen tot minder afval. De landelijke doelstelling  is om in 2025 te komen tot slechts dertig kilo afval per persoon per jaar. Dat is exclusief plastic, blik en drankpakken. Die componenten worden door de afvalverwerker al gescheiden en worden hergebruikt.

Inwoners van gemeente Het Hogeland kunnen hun elektronisch afval, zoals oude mobieltjes, haardrogers, dvd-spelers, aanmelden op www.ewasterace.nl. Op een afgesproken tijdstip halen leerlingen uit de hoogste groepen van de scholen het elektronisch afval op. Afvalverwerker Virol zamelt het elektronisch afval bij de scholen in. De apparaten gaan vervolgens naar een sorteer- en demontagecentrum.

De groep die per leerling de meeste apparaten inzamelt, wint een uitstapje naar het Nemo Science Museum in Amsterdam. De deelnemende scholen zijn: De Handpalm in Leens, SWS De Zoutkamperril (Zoutkamp), De Piramiden (Winsum), De Sterren in Uithuizermeeden), de Winsumer Borgschool, De Getijden in Pieterburen, Jansenius de Vries in Warffum, De Dobbe (Roodeschool), Klinkenborg in Kantens) en De Noordkaap (Uithuizermeeden).

Cookieinstellingen