Burgemeester Bolding: “Geen sprake van ambtelijke willekeur”

De Nacht van Winsum.
De Nacht van Winsum.
Foto: Auwert Postmus

HET HOGELAND – De vergunningenkwestie, het kon niet uitblijven in de gemeenteraad. Sandra Herkströter (SP) stelde die aan de orde: “Is er sprake van willekeur, voorkeur of verschillende werkwijzen van ambtenaren?” zo vroeg ze. “Er is absoluut geen sprake van ambtelijke willekeur,” reageerde burgemeester Henk Jan Bolding afgemeten.

“Het begon met de autocross, vervolgens Graspop Baflo, Winsum op het water, etc. Over de vergunning voor de Nacht van Winsum lazen we dat het zo lang geduurd heeft omdat de aanvraag niet compleet was maar de definitieve vergunning een dag van tevoren afgegeven is. Nu was afgelopen maandag op WinsumNieuws een overzicht te zien van meerdere evenementen, onder andere de jaarmarkt van Uithuizen die ook niet op tijd gepubliceerd kon worden. Wordt het niet eens tijd om toe te geven dat het niet goed gaat?” zei Herkströter ter inleiding.

“Hoe kan het dat de ene organisatie tot een dag voor het evenement nog de mogelijkheid heeft om een aanvraag compleet te maken terwijl een ander evenement niet door kan gaan omdat de aanvraag niet tijdig compleet was? Is er sprake van willekeur, voorkeur of verschillende werkwijzen van ambtenaren? Wat gaat de gemeente er aan doen om het te verbeteren? En met verbeteren bedoelen we op zijn minst dat elke aanvrager gelijkwaardig behandeld wordt en er voor elk evenement voor inwoners de mogelijkheid en voldoende tijd voor bezwaar is. Wie controleert tijdens het evenement of de papieren werkelijkheid overeenkomt met de realiteit?” zo wilde ze weten.

Open Monumentendag in Bedum. Dit evenement komt niet ter sprake in dit artikel.

Burgemeester Bolding, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, stelde: “Jaarlijks verlenen we zo’n 300 vergunningen voor evenementen. Verreweg het merendeel van de aanvragen worden adequaat en tijdig ingediend en afgehandeld. Af en toe hapert er wat, zoals de vergunning voor de Nacht van Winsum. Deze was op tijd aangevraagd maar aanvullende stukken waren laat. Het advies van de hulpdiensten dat positief was over de aanvraag kwam op het laatste moment. We hebben gekeken naar de balans tussen veiligheid en zorgvuldigheid en besloten de vergunning toch nog te verstrekken,” aldus Bolding. Hij wees erop dat burgers die bezwaren hebben tegen de lichte vergunningen altijd een beroep kunnen doen op de rechter om een voorziening te treffen.

Het gemeentebestuur gaat komende tijd in gesprek met initiatiefnemers van evenementen: “We willen weten wat we als gemeente kunnen doen om nog beter de vergunningen te kunnen afwikkelen. Is er extra hulp nodig voor de aanvragers? Zijn de procedures duidelijk? Dat willen we weten,” aldus Bolding. De burgemeester nam het afgemeten op voor de integriteit van de ambtenaren: “Er is absoluut geen sprake van ambtelijke willekeur. En steekproefsgewijs wordt gecontroleerd of men zich aan de voorwaarden van de vergunningen houdt.”

Aangezien Herkströter geen behoefte had om hierop te reageren, was de kwestie voor nu afgedaan.

Berto Merx

Cookieinstellingen