Wethouder Blok en investeerders tekenen contract voor Boogplein

De noodzakelijk toast, die wel vele, héél veel euro's waard is.
De noodzakelijk toast, die wel vele, héél veel euro's waard is.
Foto: Berto Merx.

WINSUM – “Wij kunnen wel zeggen dat dit een historisch moment is,” zei wethouder Harmannus Blok vrijdagmiddag bij de ondertekening van de koop- en realisatieovereenkomst met Eco Vastgoed / Tandem. Deze bedrijfscombi van investeerders gaat op het Boogplein de gebouwen verwezenlijken. “Na jaren van plannen en scenario’s ligt er nu een definitief ontwerp voor de invulling van het Boogplein.”

De handtekeningen van de investeerders Tonny Baars van Eco Vastgoed en Ewald Veenstra van Tandem Ontwikkeling komt een eind aan Het Boogplein als een project dat zich jaren wist voort te slepen nadat het bedrijf Sennema daar vertrok. Blok schetste heel politiek heel losje de lange weg die het project Boogplein is gegaan. Een aantal plannen en ideeën zijn er langsgekomen in de loop van de jaren. Er is een prijsvraag geweest, met een winnend concept: Een supermarkt met woningen en een ondergrondse parkeergarage. “Tegen de tijd dat het zo ver was dat er een bestemmingsplan was brak de crisis uit en hebben we afscheid genomen van elkaar. Terug bij af,” zo zei Blok.

Het definitieve plan voor het Boogplein.

In 2017 bleek het laatste grote plan, een supermarkt verleiden zich op het terrein te vestigen, niet mogelijk. Er is destijds een subsidieregeling voor ondernemers van start gegaan die voor een vliegwieleffect gezorgd heeft. Door deze regeling is het voor ondernemers aantrekkelijk gemaakt om hun bedrijf te verplaatsen of als steun voor de verbetering van reeds bestaande winkelpanden. Deze regeling is ook onderdeel van het streven om het Boogplein en het gebied daaromheen aantrekkelijker te maken als winkelgebied.

“De gemeenteraad heeft vervolgens in juli 2017 de kleinschalige stedenbouwkundige invulling Boogplein vastgesteld. En met dat plan zijn we aan de slag gegaan. Het plan hebben we met de omgeving besproken, en met de input uit deze besprekingen verbeterd.

Ook zijn keukentafelgesprekken gevoerd, die ook gezorgd hebben voor de nodige optimalisaties.  “Dit is passend bij wat wij als college ook voor ogen hebben om te gaan voor kwaliteit en gebruik van ruimte samen met bewoners. Natuurlijk begrijpen wij dat er voor direct omwonenden een behoorlijke verandering zal zijn aangezien er jarenlang vrij uitzicht is geweest. Wij willen jullie dan ook bedanken voor de manier waarop er actief meegedacht is,” zo zei Blok.

Een historische handtekening die na 16 jaar een eind maakt aan het Booggrasveld.

En nu is het zo ver, zei Blok, er ligt een bouwplan Boogplein waarvan we denken een goed draagvlak te hebben, en dat gerealiseerd kan gaan worden: “Natuurlijk vloeit dit uit voor het gehele centrum doordat ook de openbare ruimte flink aangepakt wordt. Het is mooi te zien dat een lokale ondernemer zoals de Discus plannen heeft om op het Boogplein zijn intrek te nemen.”

“Met de handtekening onder de koop- en realisatieovereenkomst met Eco Vastgoed / Tandem zetten we een belangrijke stap in de realisatie van het Boogplein en verwachten wij economische kansen te creëren en te benutten,” zo stelde de wethouder.

 

 

 

Cookieinstellingen