“SP gaat vanaf nu vol in de oppositie”

SP: maatregelen speciaal voor dementiepatiënten
SP: maatregelen speciaal voor dementiepatiënten
Foto: Archief HN

HET HOGELAND – “Dat is absoluut niet waar,” zegt Jan Willem Nanninga, voorzitter van de PvdA-fractie. Hij verweert zich tegen het verwijt dat de PvdA de SP niet een klein feestje gunt.

De kwestie is eenvoudig, het gaat over inclusie. Wethouder Mariëtte de Visser verdedigde de startnotitie Lokale Inclusie Agenda in de gemeenteraad Dit is de schets van wat de gemeente zoal wil doen om iedereen erbij te houden, mensen kansen te geven om in de samenleving mee te kunnen doen, onafhankelijk van lichamelijk of geestelijk gebrek, afkomst, omstandigheden; kortom een tandje extra voor wie dat nodig heeft, om het heel kort te zeggen. Het is een schets, want het stuk informeert de gemeenteraad globaal over hoe en wat de wethouder aan beleid wil gaan maken.

De SP diende een motie in waarin de wethouder de opdracht kreeg om een aantal maatregelen in de nota op te nemen speciaal voor dementiepatiënten. De SP constateerde dat 21 september Wereld Alzheimerdag is. “Dat is het haakje om het beleid daar ook op te richten, aandacht aan te besteden,” zo stelde SP-er Sandra Herkströter. Het bleek echter dat géén van de partijen in de raad deze motie wilde mee indienen, hoewel er door de SP druk over is gecommuniceerd in de week voor de raadsvergadering. Janny Klei van de PvdA: “We zijn nu bezig met het beleid te ontwikkelen en dan is het niet verstandig om voor één groep mensen alvast een aantal maatregelen vast te leggen.” Om en nabij geformuleerd deelden GemeenteBelangen, GroenLinks en de VVD dit standpunt. De motie van de SP werd verworpen met alleen steun van de ChristenUnie en het CDA.

Sandra Herkströter zegt desgevraagd: “Ze gunnen ons gewoon niet een klein feestje. Ze praten wel over inclusie maar zo’n concreet aanhaken bij Wereldalzheimerdag, willen ze niet. We hebben ruim 800 mensen binnen de gemeente die daar aan lijden. Wij komen op voor deze mensen.”

Laat de PvdA de Alzheimerpatiënten in de kou staan? Jan Willem Nanninga, PvdA-fractievoorzitter, zegt naderhand desgevraagd: “Iedereen die mij kent weet dat ik al jaren de kwestie van inclusiviteit overal aan de orde stel, waar het maar kan. Het ging er hier om dat je bij het ontwikkelen van beleid er niet één groep mensen exclusief uit moet lichten. Later kun je concreter worden en aanwijzen wat je voor welke groep als gemeente gaat doen. Het is absoluut niet waar dat we de SP een klein feestje misgunnen. Het is niet aan de orde wat zij wilden.”

Sandra Herkströtter, na de raadsvergadering: “Het is mooi geweest. De SP gaat vanaf nu vol in de oppositie, dat zullen ze merken.”

Cookieinstellingen