Prachtige slipjacht rondom Uithuizermeeden

UITHUIZERMEEDEN – “We komen heel graag naar het hoge Noorden om een slipjacht te rijden. Het landschap is prachtig, de mensen enthousiast en er altijd mooie stops,” aldus een Master van de slipjacht die zaterdag werd gehouden rond Uithuizermeeden.

Rond 13.00 uur verzamelden ruiters, paarden en honden zich bij boerderij Zandt aan de Oudedijksterweg. Terwijl de paarden gezadeld worden en de ruiters nog even gezellig babbelen met collega’s en belangstellenden, staat de meute nog aardig rustig te wachten in de trailer.
Net voor de klok van 14.00 uur vertrekt het kleurrijke gezelschap naar het Johan van Veenplein. Na de presentatie aan het talrijke publiek start de slipjacht. Het spoor is even daarvoor getrokken en de ervaren volgers uit Uithuizermeeden en omgeving spoeden zich naar de mooiste plekken.
De Master had helemaal gelijk, wat een prachtig spektakel. De meute Beagles die met de tongen uit de bek achter het reukspoor aanjagen. Soms jagen ze zo fanatiek dat  bochten driftend genomen worden. De oren wapperen wild op en neer, het blaffen wordt luider en luider als er op een splitsing lichtelijke paniek ontstaat. Gaan we links?, gaan we rechts?, of toch maar rechtdoor? Waar is de vos langsgegaan? Dan krijgt een van de fanatiekste viervoeters de geur weer scherp in de neus, gaan de poten sneller dan het lijf, vliegen modderspetters in het rond en hop: daar vliegt de meute weer verder.
De eerste stop is bij de boerderij aan de Hefswalsterweg waar een plaquette boven een deur aangeeft dat Dr. Ir. Johan van Veen, de geestelijk vader van het Deltaplan hier woonde.
De stop duurt niet lang. De ruiters volgen al snel de meute door een spruitenland en de weilanden rond de Oudedijk om vervolgens af te stijgen bij een prachtig ‘buiten’ aan de Oudedijksterweg. De versnaperingen worden met smaak genuttigd, kinderen mogen even in het zadel of spelen op een hooizolder, RTV NOORD komt even langs met hun VW bus en de meute? De meute zit in een kooi te wachten. Het liefst willen de geurvolgers verder, verder achter de … aan. Eigenlijk achter niets aan, maar zo weet een ogenschijnlijk ervaren volger van de jacht, met twee prachtige Bassets:, “Ze vinden het spelletje zo mooi, geur volgen en zo lekker ravotten vinden ze geweldig.”
Ook aan het gezellig samenzijn bij familie Nienhuis komt een einde. Na de run is er nog een korte stop bij een boerderij aan de Paaptilsterweg. Het laatste stukje gaat naar het Johan van Veenplein. Ruiters, paarden en volgers ogen tevreden, het publiek heeft genoten, het was een fantastische slipjacht. En de Beagles? De Beagles hebben hun ‘namaakvos’ gevangen en genieten van een welverdiend hapje.
Tekst en foto’s: Cees van de Meent
Meer foto’s (bijna 60) staan in de serie boven de tekst.
Cookieinstellingen