Glocal Art Store and More

Foto: Glocal Art Store & More

WINSUM – Tijdens een interview met HogelandNieuws op 22 mei van dit jaar, kregen we het aanbod om een jaar gebruik te maken van dit platform om bekendheid te genereren. Nu lijkt ons een goed moment voor een update en een blik vooruit.

Inmiddels vier maanden geleden opende “Glocal Art Store & More” de deuren aan de Hoofdstraat Winsum 24.

Winkel

De Glocal Art Store & More is een winkel die het best kan worden vergeleken met het concept van de wel bekende Wereldwinkel. In de winkel worden Fair Trade artikelen verkocht, waarvan een groot deel is gemaakt in Gambia, West Afrika. Daarnaast worden er van en voor – op dit moment drie – lokale ondernemers (tassen, keramiek en leren armbanden) artikelen verkocht. Vandaar de naam Glocal.

In de winkel kun je meteen kopen zoals in een winkel te doen gebruikelijk. Daarnaast kan er een bestelling worden geplaatst van een houtsnede of sieraad die in Gambia wordt gemaakt. Via foto’s op de what’s app of mail kan het maakproces worden gevolgd. Tot slot is er sinds kort een webshop. De prijzen zijn wel hoger dus langskomen is voor de portemonnee voordeliger, behalve als je in Maastricht woont.

Opbrengst

Wat betreft de opbrengst gaat het om een circulair systeem. Omzet minus kosten wordt geïnvesteerd in projecten en samenwerking met lokale ondernemers in ontwikkelingsland Gambia én in lokale talentontwikkeling. Des te meer er in de winkel wordt verkocht, des te meer groei en ontwikkeling is mogelijk voor de ondernemers met wie wordt samengewerkt, globaal en lokaal.

De waarde van de euro ten opzichte van de Gambiaanse munteenheid maakt dat een gezin daar al snel zelfredzaam is en een kleinschalig project al snel te realiseren is.

In Nederland ligt dat anders maar kan de winkel wél een springplank, proeftuin, podium en afzetpunt zijn. Aan de andere kant worden de inkoopkosten beperkt aangezien met de lokale ondernemers achteraf wordt afgerekend.

Kosten

Door de samenwerking met Triple D in hetzelfde pand aan de Hoofdstraat zijn de lasten van de winkel laag.  De winkel is open van dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur; gelijk met de openingstijden van Triple D waardoor er geen personeelskosten zijn. Volgens een rooster wordt de winkel bedient door één van de drie D ‘s. Dat is een fantastische manier van efficiënt samenwerken waardoor de winkel bestaansrecht heeft.

Want eerlijk is eerlijk, als dit alles niet het geval was, was er geen Glocal Art Store.

Update

Over de eerste maanden kunnen we zeggen dat de tot nu toe gemaakte kosten nog niet door de inkomsten gecompenseerd zijn. Dat kan ook niet binnen zo een korte tijd, maar het begin is er!

Even zo belangrijk is de natura opbrengst van de winkel waaruit zonder investering direct rendement wordt gehaald. Dat halen we uit de ontmoetingen met de mensen die in de winkel komen; kijken, luisteren, vertellen, kopen, vragen, adviseren en enthousiast reageren op de winkel zelf én het doel erachter.

Er zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan. Samen met de maakster van tassen (Hennie’s), is een tas ontwikkeld. De tas is exclusief in de winkel te koop; elke tas is uniek en kan ook op bestelling worden gemaakt, met zelf gekozen stof. Tevens wordt er gewerkt aan een eigen sieraad dat eveneens exclusief bij ons te koop zal zijn.

Winkel gesloten 4 t/m 14 oktober 2019

Op 4 oktober reizen we weer af naar Gambia waar we prachtige houten beelden en ander werk klaar hebben staan, met nieuwe ondernemers samenwerking gaan zoeken en met een bouwtekening onder de arm een aanvraag gaan indienen voor een sap- en activiteitenbar op het strand voor een coöperatie van negen Gambiaanse mannen.

Via Facebook zullen we dagelijks een korte impressie geven. Om deze te ontvangen, kun je de pagina “leuken” en blijf je geïnformeerd.

Vanaf 15 oktober zijn we weer open en kan een aantal mensen hun bestelling ophalen. Vanaf 22 oktober is al het nieuwe werk in de winkel te zien, te koop en te bestellen (voor eind januari geleverd).

Bestellen voor 15 oktober kan nog via mail, Facebook of telefonisch. In Gambia zijn we bereikbaar via What’s app op 06-23943161 of 06-51697820 dagelijks van 11.00-14.00 uur

Voor het interview van 22 mei 2019 klik hier.

Cookieinstellingen