Coöperatieve windmolens Winsum Duurzaam draaien

Foto: Robert Assies

WINSUM – Afgelopen vrijdagmiddag – 4 oktober – werden de windmolens van energie-coöperatie Winsum Duurzaam feestelijk in werking gesteld. Gedeputeerde Nienke Homan en wethouder Kristel Rutgers hielden een openingsspeech en slingerden vervolgens samen de windmolens aan door de groene startknoppen in te drukken. Deze opstart werd gezamenlijk met ruim 40 belangstellenden gevierd onder het genot van lokale hapjes en drankjes.

Niels de Rooij van de Groninger Energie Koepel sprak over het belang van dit project voor de energietransitie in het Hogeland en overhandigde een cadeau aan het bestuur van Winsum Duurzaam. Een mooi boeket bloemen ging vervolgens naar de familie Lam, de grondeigenaren. Zij werden speciaal in het zonnetje gezet.

De molens draaien nu officieel, de zonnepanelen volgen binnenkort. Het postcoderoosproject van Winsum Duurzaam aan de Trekweg naar Onderdendam 45 is een combinatie van 2 EAZ-windmolens en een zonnedak. De twee EAZ-windmolens vormen de eerste fase van het WindZon-project. Binnenkort komen er nog 132 zonnepanelen bij op het dak van hetzelfde bedrijf. Samen zullen ze zo’n 90.000 kWh per jaar opwekken. De totale energie-opwek is verdeeld in certificaten van 250 kWh per stuk, in totaal zijn er 356 certificaten te verdelen. Elke deelnemer van dit coöperatief opwekproject wekt hiermee zijn eigen wind- en zonnestroom op en mag zich daardoor met trots windmolenaar noemen! Een energiedeel/certificaat kost eenmalig 125 euro, het netto rendement is ongeveer 6 procent per jaar. Het grootste gedeelte van de windmolens en het zonnedak is nu voorzien van een eigenaar: zo’n 85 procent van de certificaten is verkocht. Voor de laatste certificaten zoeken we nog deelnemers! Nieuwsgierig? Wil jij nog meedoen aan dit unieke lokale energie-opwekproject? Dat kan! Meer informatie en aanmelden op www.winsumduurzaam.nl.

Iedereen die in de postcoderoos van Winsum woont met de postcodes 9951, 9953, 9954, 9959, 9781, 9773, 9893, 9892, 9891, 9962, 9961, 9967 kan meedoen en zich aanmelden als deelnemer.

Reacties