(H)eerlijke rookworst Keurslagerij Kamps pakt ‘Goud’

Henk Kamps en Tim Spijk (r) met de bekroonde rookworsten
Foto: HogelandNieuws

WINSUM – Geen enkele rookworst is hetzelfde, maar als deze met liefde en vakmanschap is gemaakt, dan proef je dat. Tijdens de jaarlijkse rookworstkeuring op 19 september werd er door een vakbekwame jury een graadmeter gegeven aan de rookworst. Vol trots kan Keurslager Henk Kamps zeggen dat zijn rookworst het predicaat GOUD heeft gekregen.

Elk jaar weer steekt de Keurslager uit Winsum veel tijd in het perfectioneren van de worst. Deze wordt dan tijdens de landelijke keuring getest door een vakjury. Henk Kamps: “Onze rookworst wordt gemaakt van vers uitgesneden varkensvlees uit eigen omgeving en van varkens die diervriendelijk zijn grootgebracht.”

Elk jaar gaat hij voor de perfecte smaak en verbetert zijn recept. Er gaat nog wel een proces aan vooraf om de perfecte rookworst te maken. “Onze rookworst wordt gemaakt met door ons vers uitgesneden varkensvlees – ontdaan van pezen en zeentjes – en met onze eigen samengestelde kruidenmix voor rookworst. De worst wordt in onze eigen rokerij afgerookt met een zuiver mengsel van eiken en beukenhout. Zo zijn wij in staat om de perfecte worst te leveren voor de rookworstkeuring”, vertelt de gedreven ondernemer.

“Tevens zijn wij nog een van de weinige bedrijven die 80% van z’n producten zelf maakt. Daardoor kunnen we onze klanten een veilig en een eerlijk product leveren van hoofdzakelijk Groningse Boerenbedrijven.”

Om te vieren dat het rookworstseizoen weer is begonnen, krijgen de klanten tot en met zaterdag 12 oktober bij aankoop van de bekroonde rookworst – grof of fijn – de tweede gratis! Het seizoen is daarmee, als het aan de keurslager ligt, officieel geopend.

Jaarlijkse rookworstkeuring

De Vereniging van Keurslagers organiseert elk jaar de keuring, waarbij een onafhankelijke vakjury de rookworsten blind beoordeelt op samenstelling, bite, smaak, kleur en geur. Naast een uitgebreid juryrapport ontvangen alle winnaars een certificaat./AT

Reacties