Kunstvloed winnaar eerste cultuurprijs van Het Hogeland

Foto: Berto Merx

MAARHUIZEN – De manifestatie Kunstvloed in Sauwerd is de winnaar van de eerste Culturele Stimuleringsprijs van de Gemeente Het Hogeland. Cultuurerf Andledon en het tijdschrift Blad eindigden op de gedeelde tweede plaats.

Cultuurwethouder Eltjo Dijkhuis reikte de prijzen aan het eind van de manifestatie Gronings Vuur op de Enne Jans Heerd in Maarhuizen. Els Wessel van Kunstvloed, Fred Reiffers van Blad en Johanna Davids van Andledon kregen een symbolische cheque uitgereikt met daarop het geldbedrag van de prijs.

KUNSTVLOED 2018, foto Auwert Postmus

In de toelichting voor de Gouden Prijs, een bedrag van 1.000 euro zegt de jury: “In 2018 organiseerde de Stichting Kunstvloed de eerste editie van de kunstmanifestatie Kunstvloed in het gebied rondom de dorpen Sauwerd, Klein en Groot Wetsinge. Het stimuleren van participatie en actieve deelname aan culturele activiteiten maakt dat inwoners zich meer verbonden voelen met het landschap en de woonomgeving. Juist de combinatie van één van de oudste cultuurlandschappen van Europa, en hedendaagse kunst, maakt dit project uniek. Kunstvloed, een tiendaagse kunstmanifestatie, met een programma van uiteenlopende presentaties, exposities en voorstellingen van diverse kunstvormen, geeft de kunst in de buitenruimte een speciale plek. De kunstmanifestatie laat zien wat kunst doet met het beleven van het landschap,” aldus de jury die bestond uit  de leden van voormalige commissie Culturele Prijs Eemsmond Jan Dopma, Peter Fokkens, Riet van Kesteren, Marinus van der Heide. En er aan toegevoegd: Eltjo Dijkhuis (wethouder Cultuur), Rixt Vellenga (beleidsmedewerker Kunst & Cultuur), Marten Halma (communicatiemedewerker Samenleving & Sociaal).

De Zilveren Prijs van €250 is toegekend aan Cultuurerf Andledon in Den Andel en het tijdschrift BLAD. Over Andledon zegt de jury: “Geen beginner of een nieuw initiatief maar wel steeds vernieuwend en uniek. Er is veel ruimte voor onbekend en jong lokaal talent, experimentele acts worden niet geschuwd. Zowel lokale helden en talenten als internationale artiesten spelen er van folk tot pop, van jazz tot rock. Van muziek tot poëzie tot creatieve markt trekt bezoekers vanuit de wijde omgeving. De locatie samen met het diverse aanbod van muziek, dichtkunst, creatieve workshops tot eigenzinnige festivals maakt dit tot een succesvol concept. De inzet van de vele vrijwilligers is noemenswaardig. Al met al een eigentijds podium voor vele cultuurmakers en muzikanten. En een sfeermaker in de gemeente.”

KINGS DAY ANDLEDON 2018, foto Auwert Postmus

Over Blad zegt het lauweriaatsrapport: “Blad levert een brede culturele bijdrage aan het verder uitdragen van het Hogeland. Er is aandacht voor talrijke onderwerpen en bijzondere Noord-Groningers. Het aandachtsveld is gevarieerd: kunst, musea, Groninger taal, sport, politiek, openbaar bestuur, landschap, wierdedorpen, landbouw, natuur, Groninger gerechten, klassieke en moderne muziek, Oude Groninger Kerken, recent uitgegeven boeken over het Hogeland, contemporaine geschiedenis, wetenswaardigheden. Blad straalt professionaliteit uit. Bovendien is het met liefde en passie gemaakt. Hierdoor is Blad een stimulans om het Hogeland positief op de kaart te zetten ten aanzien van dit unieke cultuurlandschap met zijn rijke geschiedenis.

De andere wee genomineerden waren Hogeland in Beeld en Oosterhouw te Leens.

De Culturele Stimuleringsprijs Gemeente Het Hogeland is de opvolger van de Culturele Prijs Eemsmond. Voor de prijs komt in aanmerking een veelbelovend persoon of organisatie die een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en/of zichtbaarheid van de cultuur in Het Hogeland. Het initiatief of product levert een bijdrage aan de vernieuwing van het culturele klimaat in de gemeente Het Hogeland. Voor de ontwikkeling van het culturele klimaat in de gemeente vormt de persoon of organisatie een belangrijke bron van inspiratie en vernieuwing. De stimuleringsprijs kan als een aanmoediging dienen en als een impuls voor doorontwikkeling van het initiatief of product.

Berto Merx

 

 

Reacties