Opinie inclusie-beleid gemeente: “Wij willen afspraken en geen voornemens”

Foto: Archief HN

De gemeente Het Hogeland hield twee bijeenkomsten om in gesprek te komen met de doelgroepen voor het inclusie-beleid over de eerste notitie hierover. Rob Higler was erbij en geeft een eerste beoordeling ervan: “Dit is overlevingstaktiek van ambtenaren en onkunde van wethouders.”

De startnotitie spreekt over algemene onderwerpen en een brede aanpak. In Het VN Verdrag (dit verdrag kent 50 artikelen) gaat het over specifieke en concrete handelingen.

De wethouders hebben gekozen voor deze algemene en brede aanpak.

Hoe is dat te verklaren met het VN Verdrag waarin staat dat de lokale inclusie agenda met de doelgroepen gemaakt moet worden. Ik citeer de tekst uit de startnotitie “Op basis van landelijke ervaringen, zijn onderstaande inclusie-onderwerpen als richtinggevend te beschouwen” en dan volgen er voorstellen die ongetwijfeld een plek hebben in de Randstad maar niet in Het Hoogeland.

Het college moet zijn regisseurs-rol bij dit toneelstuk opnieuw oppakken. De ambtenaren moeten de doelgroepen faciliteren met de handen op de rug. Verbinden, ondersteunen en begeleiden en niet sturen vanuit een loket en schrijven naar bepaalde doelen die de ambtenaren belangrijk vinden.  De gehandicapten hebben het niet over uitsluiting van bepaalde groepen mensen maar over de rechten van mensen met beperkingen en chronisch zieken.

De lokale Inclusie agenda hoort met de gehandicapten en chronische zieken besproken te worden. Nu is een algemene uitnodiging in krant en sociale media gekomen (van de Adviesraad….) in de hoop dat de doelgroepen komen. De eerste avond (Leens) waren er 10 mensen en gisterenavond (Winsum 14 oktober) 20. De gemeente telt 50.000 inwoner en daarvan zijn 12 procent gehandicapten en chronisch zieken.

De gemeente heeft nu de regie genomen met de startnotitie en twee overlegavonden. Terwijl 30 lotgenoten en ervaringsdeskundigen een invuloefening op een flap-over mogen maken. In januari komt er een interne conferentie voor de medewerkers van de gemeente. Tjonge, tjonge, wat een sprongen…….

Hoe gaan de ambtenaren hiermee verder…..

Nog steeds zijn de vergunning voor evenementen niet aangepast. Nog steeds zijn de straten en openbare gebouwen niet toegankelijk. Nog steeds uit de gemeente zich in onbegrijpelijke juridische taal. Wij willen afspraken en geen voornemens.

Al drie jaar is het VN Panel het Hoogeland (op eigen kosten) bezig met de website en maandelijkse ledenbijeenkomsten het bewustzijn van lokale politici en ondernemers te verruimen. En nu heeft B&W het licht gezien een de ambtenaren opdracht gegeven om een lokale Inclusie Agenda te maken. Niemand begrijpt wat dat heeft te maken met de rechten van mensen met beperkingen. Misschien is het wel voor de gemeenteraadsleden want die willen nota’s  en agendapunten afvinken.

En wij willen afspraken met ondernemers en organisaties en gemeente over de waarborgen van onze rechten.  En deze flapovers geven geen afspraken. Alleen verwarring en verzanding over onze rechten.

Dit is overlevingstaktiek van ambtenaren en onkunde van wethouders. Ouderwetse overbodige gemeentepolitiek. Zonde van het geld en tijd.

Rob Higler, ambassadeur VN Verdrag gehandicapten

 

 

Cookieinstellingen