Hogelandster brassbands schitteren op het NBK

Foto: Heman/Immanuël

UTRECHT – De twee Hogelandster brassbands die meededen aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen zijn beide kampioen geworden. Hiermee maakten zij van de eerste dag van het NBK een geslaagd Hogelandster feestje.

Brassband Heman uit Zuidwolde en Brassband Immanuel uit Uithuizermeeden zijn vrijdag 25 oktober beide kampioen geworden in respectievelijk de 4e en 3e divisie op het NBK in Tivoli Utrecht. Maar niet alleen dat, de beide orkesten kregen ook de solistenprijzen. In de 4e divisie werd deze uitgereikt aan de beste euphoniumspeler en in de 3e divisie aan de beste slagwerksectie.

Heman-euphoniumspeler Pedro Pumar Lomba en de Immanuël slagwerksectie: Niek van der Heide, Jorian Westerdijk en Meike Bos

Brassband Heman deed dit jaar voor het eerst sinds jaren weer mee en met succes. Onder leiding van Aline Werkman-Schipper voerde het orkest het verplichte werk Sinfoniette No.4 uit van de Zwitserse componist Etienne Crausatz. Direct na de uitvoering stonden er al lovende woorden in de diverse brassmedia zoals CU Brass “Het koraal groeit en groeit in klank naar een niveau dat we nog niet hebben gehoord vandaag. De overgang naar het Animando en het volgende dansachtige karakter worden precies en met zoveel oog voor detail uitgevoerd. Het slot is overtuigend en Heman zet hier een voortreffelijke uitvoering neer.”

Brassband Immanuel staat onder leiding van Jan Werkman. Zij voerden A Buoy van Stan Nieuwenhuis, een Belgische componist, uit. Dit orkest deed voor de tweede keer mee in de derde divisie en zijn daarmee relatieve nieuwkomers op dit niveau. Een enorme prestatie om nu al kampioen te worden. CU Brass meldt hier ”Het più mosso blijft in een laag tempo op 66 en dat werkt wonderwel. Het geeft dit werk veel meer variatie in tempo. En het deel wordt mooi afgesloten. … Een spraakmakende uitvoering tot slot. Niet zonder probleempjes maar vooral zeer onderhoudend.”

Uit deze Groningse successen blijkt dat de muziekcultuur leeft in de gemeente Het Hogeland. Overigens is het geen toeval dat beide dirigenten Werkman heten. Aline en Jan zijn een echtpaar en zoals nu blijkt een brassbandskampioen-echtpaar./AT

Jan en Aline Werkman

 

 

Reacties

Cookieinstellingen