Biologische aardbeienkweker in Rottum: “De andere kant van het verhaal”

Foto: HogelandNieuws

ROTTUM – “Het is goed dat mensen ook eens de andere kant van het verhaal horen,” zegt Jelte Plas, aardbeienkweker op ’t Lage Eind in Rottum. Hij heeft een stevige brief aan de gemeenteraad gestuurd over wat zijn bedrijf daar nu precies doet, op de terp van Rottum.

De VOF Wadd’en Aardbeien is een zeer bekend bedrijf. Vooral bekend bij de leden van de gemeenteraad van Het Hogeland. Het bedrijf kwam ter sprake naar aanleiding van vragen van de SP over de aardbeienkwekerij en later in een brief van de Stichting Natuur en Landschap die uiterst kritisch kwesties rond de aardbeienteelt aldaar onder de aandacht van de gemeentebestuurders bracht.

Jelte Plas, zijn ouders en zijn echtgenote, exploiteren de biologische kwekerij. Met ontspannendheid legt hij de reden van zijn briefschrijverij uit: “De zaak wordt toch wel van één kant belicht. Ik heb de brief naar de gemeenteraad gestuurd om de kwestie vanuit ons perspectief te belichten.” Hij stoort zich aan het gebruik van de term ‘grootschaligheid’. Plas: “De gemiddelde bedrijfsgrootte in de vollegrondsaardbeienteelt is 5,1 hectares. Ons bedrijf is met een halve hectare echt klein. Wij telen biologisch, we hebben niet voor niks een certificaat daarvoor. Dat is een moeilijke teelt,” zegt hij.

De laatste telling van het Centraal Bureau voor de Statistiek – de cijfermeesters van alles wat in Nederland in cijfers wordt uitgedrukt – geeft aan dat er in Nederland op slechts 12,6 hectares biologische aardbeien worden verbouwd. Dat is zo weinig omdat de teelt heel nauw steekt. Plas: “We waren blij dat er geen vergunning voor nodig was. Het steekt een beetje dat er gezegd wordt dat we de wierde zouden beschadigen. In de recente geschiedenis van de terp zijn er moestuinen geweest, er werd tarwe en aardappelen verbouwd. De suggestie dat we de terp zouden beschadigen is in strijd met ons gevoel van eerlijk omgaan met het verleden.”

Hij legt uit dat het gebruik van plastic tunnels onvermijdelijk is, ook in de biologische tuinderij. “Te heftige regenval beschadigt de planten heel erg. Stevige wind is er ook schadelijk voor. Ik vind het ook geen mooi gezicht, maar het kan niet anders. We hebben in september forse stormschade gehad en we hebben alles opgeruimd. Alle plastic die we gebruiken wordt hergebruikt en we zijn op zoek naar alternatieven ervoor.”

Jelte Plas geeft aan dat er drie personen in Rottum zijn die zich aan de teelt storen. Met twee heeft hij over de kwestie gesproken. “Het is niet redelijk dat er over ons gesproken wordt zonder dat men de feiten over ons ook van onze kant verneemt. De afnemers weten dat we ons best doen om zo goed mogelijk een biologisch product te kweken.”

Hoe ging het afgelopen jaar? “We hadden tegenslag met de kweek….. “ Ja natuurlijk, als een boer klaagt over tegenslagen, dan gaat het prima. Zegt een burgerspreekwoord.

Berto Merx

Cookieinstellingen