Politiek café PVDA: Geslaagde avond energietransitie

Foto: FB PVDA Het Hogeland

USQUERT – Een veertigtal mensen was afgekomen op de avond die de PvdA Het Hogeland  vrijdagavond jl. in Usquert belegde over energietransitie. Een actueel onderwerp over de vraag hoe de wereld zal overgaan van fossiele energie (kolen, gas, olie) naar andere energievormen om het klimaat te ontzien.

De eerste spreker, de heer J.J.Aué uit Usquert, lector energietransitie aan de Hanze Hogeschool vertelde een helder verhaal over de ontwikkeling van energie uit waterstof. Waterstof komt overvloedig voor op onze aarde, maar altijd gebonden aan andere stoffen, zoals zuurstof en dan is het gewoon water. OP zichzelf is het namelijk een zeer vluchtige stof die zo in de lucht verdwijnt.

Waterstof speelt al heel lang een rol in de maatschappij. In 1860 bestond al een auto die reed op waterstof en Jules Verne voorspelde in 1874 al dat het de brandstof van de toekomst zou worden! Tot 1963 was waterstof zelfs een belangrijk bestanddeel van het stadsgas in Groningen.

Tot dusverre nog geen doorbraak van deze brandstof, omdat technologen nog hard aan het werk zijn om de problemen die er mee gemoeid zijn onder de knie te krijgen. Waterstof maken is vrij eenvoudig, maar de kneep zit hem vooral in de opslag.

Toepassingen voor het verkeer, bij de fabricage van kunststoffen en in de landbouw, liggen allemaal in het verschiet.

In 2050 moet de energietransitie voltooid zijn om de gevaarlijke opwarming van de aarde tegen te gaan; er is dus haast bij de verdere ontwikkeling.

Onze regio leent zich goed voor productie en distributie van waterstof. Nieuwe bedrijvigheid levert ook nieuwe werkgelegenheid; en het maakt het aardgasgebruik overbodig.

De heer Waalkens uit Finsterwolde is de tweede spreker van de avond. Hij is biologisch veehouder met 200 koeien. Hij voelt het als een persoonlijk opdracht om zijn onderneming gelijke tred te laten houden met de energietransitie en energieneutraal te maken. Om dat te doen heeft hij al tal van ingrepen gedaan in zijn bedrijf zoals het plaatsen van 400 zonnepanelen, warmtewinning uit de verse warme melk en het gebruik van een elektrische c.v. ketel. Door deze maatregelen komt er geen gas meer op het bedrijf binnen. Deze maatregelen zijn over een lange periode ingevoerd. Maar hele kleine dingen, zoals het verwijderen van de gasmeter, kosten vaak de meeste hoofdbrekens en ergernis! Dat geldt ook voor de ontwikkeling van een groot zonnepark op zijn grond. Bij dit soort zaken stuit Waalkens nog te vaak op bureaucratische stroperigheid, lauwe reacties uit de omgeving, een niet altijd welwillende opstelling van de bank (vanwege zijn leeftijd) en bestuurlijk onvermogen of onwil.

De transitie heeft een alles overstijgend gemeenschappelijk belang en zal iedereen raken; het mag dus niet alleen afhankelijk zijn van het doorzettingsvermogen van enkelingen: het is een collectieve opgave.

De derde spreker, de heer Bert Glazenburg uit Lauwersoog, richtte zich op de vraag waarmee het klimaat het best geholpen is. Het gaat om maatregelen die het meeste de verdere opwarming van de aarde voorkomen en de uitstoot van CO2 drastisch tegengaan. Stelling va Glazenburg is om zo gauw mogelijk te stoppen met energieopwekking door verbranding in energiecentrals van kolen, gas, olie en biomassa. Inzet van windmolens, zonnepanelen, warmtepompen, electrische auto’s is allemaal niet verkeerd en moeten we zeker doen, maar hun bijdrage aan de bescherming van het klimaat is verhoudingsgewijs gering. Tezamen levert het te weinig energie voor de huidige behoefte en dan moet er dus nog altijd een beroep op grijze stroom gedaan worden.

De oproep van Bert is om te doen wat er binnen je bereik ligt om minder CO2 uit te stoten: isoleer je huis, eet minder vlees, vlieg niet of minder, rijdt rustig op de snelweg, zet de verwarming wat lager. Allemaal dingen die iedereen zelf kan doen, die de vraag naar energie heel fors den afnemen. Als collectieve inspanning zorgt dat mogelijk voor de grootste afname van uitstoot CO2 en opwarming.

Na afloop is er een levendige discussie. Grote overheidsinitiatieven als bijstoken van biomassa lijkt water naar de zee dragen. Massaal eigen initiatief is de rode draad door de drie betogen en zou zo maar eens de beste oplossing kunnen zijn. Geinspireerd sluiten we de avond af.

Begin 2020 is het volgende politiek cafe van PvdA afdeling Het Hogeland, met als thema onderwijs. Volg de afdeling op Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven van datum en locatie.

Tekst: Cees van de Meent

Cookieinstellingen