Winsum gelijk door prachtig doelpunt Hans Zwakenberg

WINSUM – Door een harde tot krachtige westenwind stonden zaterdagmiddag de reclamevlaggen strak aan de masten. In de 3de minuut wilde verdediger Matthijs Elderman de bal met een ferme trap het strafschopgebied van Pelikaan S uitrammen. De wind kreeg vat op de ronde knikker en blies deze met dezelfde vaart terug in het doelgebied van doelman Harmsma. Het was gelijk duidelijk, in de wind hadden de spelers een extra tegenstander.

Winsum had de eerste helft wind mee en zocht in de beginfase met lange trappen de snelle voorwaartsen. Met name Wouter Bloem rende zich het snot voor de ogen, maar tot echte kansen leidde de opportunistische tactiek niet. De zeer ervaren verdediging van het Oostwoldse team (gemiddelde leeftijd 30+) stond als een huis en moest alleen een hard schot van Tim Hoff toestaan: de knal van 20 meter ging net naast.

Halverwege de eerste helft kreeg Pelikaan S de wedstrijd onder controle. Met verzorgd combinatiespel werd de slag op het middenveld meer en meer gewonnen en de mannen van Bert Vos moesten alle zeilen bijzetten om het baltempo te kunnen volgen.

In de 25ste minuut nam Jeroen Haan een inswingende corner, die door Winsum niet voldoende werd weggewerkt en opnieuw kon worden voorgezet door Milangelo Apostel. Doelman Germen Bouwman leek enigszins verrast door de wind, die de bal verder droeg dan verwacht, en ging onder de bal door. Fahim Bellghroub nam het presentje graag in ontvangst en kopte de bal beheerst in het net, 0 – 1.

Twee minuten later probeerde de doelpuntenmaker Bouwman met een schot te verrassen, maar bij deze poging redde de doelman fraai.

In de 37ste minuut werd Marcel Pannekoek op het middenveld hard gepakt door Jan Hooiveld, de scheidsrechter deed het af met een waarschuwing. In het restant van het eerste bedrijf controleerde Pelikaan S de wedstrijd en echt grote kansen deden zich niet meer voor.

De eerste kans in de tweede helft was voor de razendsnelle en behendige Apostel. Op links snelde de linksbuiten langs Joshua van Dijk (die trouwens een prima wedstrijd speelde) en kwam oog in oog met doelman Bouwman. Bouwman bleef goed wachten en kon de inzet van Apostel tot corner verwerken.

Halverwege de tweede helft schudde Winsum de schroom van zich af en trok met mooie combinaties en passes de wedstrijd naar zich toe. Een prachtige pass van Raul Bello bereikte Wouter Bloem die misschien wat te gehaast de bal hard over schoot. Even later, een prima aanname van Thomas Kauw in de zestien, maar een zwakke afwerking.

In de 84ste minuut kreeg Winsum waar het recht op had. Een voorzet van de hardwerkende, maar haast onzichtbare Rogier Krohne, werd door de verdediging van Pelikaan S niet voldoende weggewerkt en belandde bij de op links vrijstaande Wouter Bloem. Bloem gaf een prachtige pass, buitenkant rechtervoet, die voor de nodige onrust zorgde in het doelgebied van doelman Harmsma. De doelman wist de bal nog weg te stompen, maar de weggestompte bal werd een prooi voor Hans Zwakenberg, die met een werkelijk prachtig, gedrukt schot de bal van 20 meter in het net knalde, topdoelpunt!

Trainer Bert Vos zag nog mogelijkheden om drie punten aan het duel over te houden. Marcel Pannekoek werd naar voren gedirigeerd en Steffen Vader werd, na een langdurige blessure, ingebracht om als slot op de deur te fungeren. Na een paar minuten kwam de deur naar het doel van Winsum op een kiertje te staan en Vader greep resoluut in. Door de rode kaart die op zijn actie volgde duurde de rentree van Vader maar luttele minuten.

In de blessuretijd kreeg Winsum nog een paar goede kansen om de winnende te maken. Een handsbal van een Pelikaan S- verdediger en het onderuit halen van José Bello werden door de scheidsrechter niet als overtredingen gezien. De laatste kans was net voor het laatste fluitsignaal. Op een voorzet van rechts kopte Kauw de bal van dichtbij tegen doelman Harmsma, de rebound van Krohne werd te zacht ingeschoten.

Trainer Bert Vos was na afloop niet tevreden met het behaalde punt. Vos: “We hebben aanvallend te weinig gebracht. De gelegenheden waren er wel, maar het was niet scherp, niet gretig genoeg. Het is ook typerend dat ons doelpunt door een verdediger gemaakt werd. De wind was een vervelende factor. In het begin gingen we daar goed mee om, maar in het verloop van de wedstrijd werd dat minder. Ik bracht Vader om Pannekoek door te kunnen schuiven. Dat werkte goed, want in de slotminuten kregen we nog een paar goede kansen.”

Tekst + foto’s: Cees van de Meent