Reserves damclub Huizum walsen over Warffumers heen

Foto: Pixabay

WARFFUM – In de tweede speelronde van de nationale competitie, Tweede klasse A, liep de damvereniging Warffum vorige week zaterdagmiddag in een thuisduel tegen de reserves van de damclub Huizum een stevige tik op. De eerste speeluren kwam de thuisploeg in het Huiskamercafé aan het Noorderkerkpad goed door, maar daarna had men duidelijk het nakijken. Aan het slot gaf het scorebord een teleurstellend resultaat weer van 7-13.

Warffum kon deze middag door diverse oorzaken niet het sterkst denkbare team op de been brengen, terwijl de Friese club wel hun beste troeven inzette. Bovendien pakte de opstelling even voor 12.00 uur voor de Warffumer ploeg niet heel gunstig uit, daar de doorgaans meest productiefste spelers de sterkste gasten tegenover zich achter de borden aantroffen.

De ellende voor de thuisploeg begon toen Geert Ploegman rond de 40e zet in een nagenoeg gelijkwaardige stelling een positionele fout maakte, die hij enkele zetten later met schijfverlies bekocht. Nadien viel er geen eer meer te behalen: verlies. Warffums jeugdlid Joost Meijer overzag in het middenspel een damcombinatie tegen de gevaarlijke speler Hans van Dijk. Na damafname stond Meijer een schijf achter. Toch wist hij het zijn rivaal nog lange tijd erg lastig te maken en mogelijk miste Meijer toch nog een remisevariant.

Aan bord 7 zorgde Fenno Werkman voor een uiterst positieve verrassing door de op papier sterkere Thijs Talsma, die zijn partij niet juist opbouwde, in grote problemen te brengen. In een zeven-om-zeven stelling tikte Werkman de partij op perfecte wijze uit naar winst. Gezinus Bottema en Theo Diemeer hielden hun treffen behoorlijk goed in evenwicht en remise was dan ook een redelijk logisch gevolg. Daarmee kwam de tussenstand op 3-5. Al vroeg in de partij had Klaas Tillema uit Uithuizen een zeer riante stelling kunnen innemen tegen Bram Scholma, een jongere broer van de Bafloer profdammer Auke Scholma. Echter, door een zettenomwisseling bemachtigde Scholma een plusschijf. Ondanks tegenstribbelingen van Tillema wist Scholma na 49 zetten de winst te verzilveren. Door positioneel gezien een kromme partijopbouw kwam Uithuizer Joop van de Heide in het gevorderde middenspel in grote moeilijkheden tegen Gerrit Reitsma. Met het offeren van een schijf trachtte Van der Heide zich nog te redden, maar dat bood geen soelaas. Hierdoor ontstond een nauwelijks meer te overbruggen achterstand van zes punten voor de Noord-Groningers: 3-9.

Warffum-speler Anko Sterenberg, dit maal uitkomend aan het bovenste bord, liet in de slotfase van de partij een mooie kans liggen tegen Fedde van der Laan. Indien Sterenberg in het vierde speeluur een ietwat scherpere voortzetting had gekozen, dan lagen de punten voor het oprapen. Nu eindigde de ontmoeting in remise. Bafloer Peter Hoeksema wist in zijn treffen tegen Marcel de Vries heel weinig te bereiken en nam in een zes-om-zes vreedzaam genoegen met een puntendeling. Daarmee viel ook definitief het doek voor de Warffumers. Nico Werkman wist in het gevorderde middenspel licht positioneel voordeel te creëren tegen Meinze Feenstra. Dat vertaalde zich nadien in een plusschijf, maar deze overmacht bleek toch onvoldoende om de winst te claimen: remise. Ook Herman Mulder wist tegen oud-politicus Jan Bosselaar licht voordeel te realiseren, maar ze besloten in een stelling met samen nog zestien schijven op het bord toch tot een puntendeling. De Friezen boekten daarmee een riante totaalzege en waren met dit resultaat in hun nopjes.

Voor gedetailleerde uitslagen, klik hier.

Na deze tweede teamnederlaag op rij staat het Warffumer gezelschap op de negende plek in de rangschikking. Op zaterdag 9 november moet Warffum in een uitwedstrijd acteren tegen de hoofdmacht van ‘BEGB’ uit Britsum. Al jaren achtereen is dit een zeer spannende ontmoeting, waarin de Friezen vaak nipt aan het langste eind trekken.

Cookieinstellingen