Waterschap gaat bodemdaling in polder De Delthe meten

Koksmaar, tussen Stitswerd en Rottum
Koksmaar, tussen Stitswerd en Rottum
Foto: HogelandNieuws

GRONINGEN – Het waterschap Noorderzijlvest beslist vanavond over de vaststelling bodemdalingspeilbesluit polder De Delthe. Dit gebied ligt globaal tussen Onderdendam, Warffum en Middelstum. Dit peilbesluit is nodig om in de polder De Delthe de effecten van bodemdaling door aardgaswinning op het waterbeheer te compenseren.

Bij het besluit hoort een aanvraag voor een voorbereidings- en uitvoeringskrediet van € 1.264.850. “Door de aardgaswinning daalt de bodem in een groot deel van de provincie Groningen. In dat gebied is het nodig dat het water in sloten en kanalen mee daalt met de bodem. Immers, anders komt het waterpeil te hoog te staan, met vernatting van de grond tot gevolg,” zo meldt het waterschap.

Om het watersysteem in polder De Delthe te laten voldoen aan de huidige normen zijn maatregelen nodig, zoals het verbeteren van de waterafvoer en het verplaatsen van het inlaatpunt van water. Omdat het waterpeil door de bodemdaling verandert, moet het waterschap een peilbesluit nemen. Voorafgaand aan de vaststelling konden inwoners uit de polder hun zienswijze over het peilbesluit indienen. Het bodemdalingspeilbesluit polder De Delthe heeft in ontwerp vanaf 11 juni 2019 zes weken ter inzage gelegen. In die periode is slechts een zienswijze ingediend.

Het peilbesluit polder De Delthe is het eerste peilbesluit binnen het bodemdalingsgebied dat het algemeen bestuur van het waterschap neemt. In de loop van de komende jaren volgen bodemdalingspeilbesluiten voor andere deelgebieden. De aanpassing van het peilbesluit en de maatregelen zijn grotendeels nodig vanwege de bodemdaling door aardgaswinning. Vandaar dat de Commissie Bodemdaling bijna € 900.000 van de totale investering voor haar rekening neemt./BM

Cookieinstellingen