Bloemenoorlogje in de bibliotheek van Bedum

Biebmedewerkers testen de zaadbommen: Ilse Rütter (l.), Wendy Koeleman en Corry Hoving.
Foto: Berto Merx

Op tafel staan de kommen, bakjes met bloemzaden en modder en water. De medewerkers van de bibliotheek in Bedum testen nog even de opstelling. Straks kunnen bezoekers zaadbommen maken en krijgen ze een boek van Jan Wolkers cadeau. Het is actiemaand: Heel Nederland moet deze maand extra lezen. Het is de mooiste actie die je bedenken kunt. Op de onderwijsstaking na.

Nederland Leest wordt georganiseerd door de bibliotheken. In de maand november brengen ze een boek uit, een herdruk, dat iedere bezoeker van een bibliotheek gratis krijgt. Het is een soort leesclub maar dan voor geheel Nederland. Dit jaar is het thema duurzaamheid. En het boekje Winterbloei bestaat uit stukjes van Jan Wolkers over de natuur.

Bezoekers van de bibliotheek in Bedum maakten gistermiddag zaadbommen. Dit is een initiatief van ‘Guerilla Gardeners’ die strijden voor meer bloemen en bijen in de straat. Heel eenvoudig: een bolletje modder met bloemzaad en weggooien op een plek waar je bloemen wilt hebben. Vrijwilligers van ’s Heeren Loo gaven informatie over bijenhotels: hoe ze worden gemaakt en het nut ervan. Cliëntele van de dagbesteding van deze instelling maken en verkopen ze in de winkel ‘Kadootje Opmaat’ in Bedum. Ze worden binnenkort ook te koop aangeboden in de bibliotheek.

Het boekje Winterbloei van Jan Wolkers is een heerlijk cadeau. Kleine stukjes over het wonderbaarlijke van kleine dingetjes in de natuur, opgeschreven in de tamelijk recht-toe-recht-aan stijl, zo kenmerkend voor Wolkers. Een heel goed stuk is het wat langere fragment over het verblijf van Wolkers op het eiland Rottumerplaat, boven het Uithuizer Wad in 1971. Wolkers stelde toen al op indringende wijze de millieu-vervuiling aan de orde. Hoogstwaarschijnlijk was hij de eerste Nederlander die een zeehond redde. Voor de Wolkers-liefhebbers is Winterbloei een heel apart geschenk. Voor wie Wolkers een beetje eenzijdig kent (van Turks Fruit en Kort Amerikaans), is ook een apart boekje dat een onbekendere kant van Wolkers laat zien. En eerlijk gedacht: als Jan Wolkers nog geleefd zou hebben, zou hij persoonlijk als een guerilla-strijder zaadbommetjes gegooid hebben, ter ondersteuning van de actie.

De middag om het begin van de maand Nederland Leest te markeren is een initiatief van de bibliotheek Bedum, het Algemeen Plaatselijk Belang Bedum, de Groep ‘Bedum bij-vriendelijk’ en de vereniging van natuur- en landschapsbeheer Noord-Groningen. Zo’n 20 kinderen en volwassenen hebben gisteren hun zaadbommen gemaakt. Een dikke stapel van Winterbloei is uitgedeeld aan bezoekers van de Bedumer bieb. Je zou haast zeggen: Ga naar de bied, allen. Maakt niet uit welke. /BM

Reacties