Henk Jan Bolding is doodblied mit sien veurdragt

Foto: HogelandNieuws

HET HOGELAND – Henk Jan Bolding is voorgedragen als eerste kroonbenoemde burgemeester van Het Hogeland. Bolding is sinds januari al waarnemend burgemeester van de nieuwe fusiegemeente in het noorden van Groningen. Tussen 2001 en eind vorig jaar was Bolding (geboren in 1955) secretaris en algemeen directeur van de provincie Groningen, en voorzitter van de Kring van provinciesecretarissen. Daarvoor was de CDA’er gemeentesecretaris in Lelystad. Hij wordt op 29 januari 2020 geïnstalleerd. Het Hogeland is op 1 januari ontstaan na een fusie van de gemeenten Bedum, Eemsmond, De Marne en Winsum.

 

Bovenstaande zakelijke tekst van de VNG staat in schril contrast met de vreugde die er woensdagavond voelbaar en zichtbaar was nadat voorzitter van de vertrouwenscommissie Roelf Torringa de naam van de beoogde nieuwe burgemeester van gemeente Het Hogeland had bekendgemaakt. Na het uitspreken van de naam ‘Henk Jan Bolding’ werd er nog net geen polonaise gelopen door de raadszaal, maar de hoera-stemming uitte zich in vreugdetranen, een licht applaus en blij kijkende wethouders, directieleden, raadsleden, communicatie- en andere -medewerkers van de gemeente. Vanaf zijn benoeming tot waarnemend burgemeester is Henk Jan Bolding (nog meer) van Het Hogeland gaan houden en Het Hogeland, in al haar geledingen, van hem. Door zijn naaste medewerkers wordt lovend gesproken over zijn enthousiasme, intelligentie, wilskracht en vermogen om vorm te geven aan het ‘samen-gevoel’. Ook de rol van burgervader heeft Bolding vanaf zijn benoeming met verve vertolkt. Burgers, organisaties, bestuurders en maatschappelijke groepen, ze zijn altijd enthousiast wanneer ‘hun’ burgemeester is langs is geweest. Het Hogeland is in volle breedte blij met de voordracht van de raad, iemand noemde het zelfs het beste besluit tot nu toe. Na de bekendmaking trok een vertegenwoordiging van de gemeente in twee busjes naar Glimmen, de woonplaats van familie Bolding.

 

Of de heer Bolding ook blij is met de voordracht? Hai is d’r doodblied mit!

Met een sierlijke zwaai gaat de voordeur open. De ‘burgemeester’ treedt zijn gasten tegemoet, lacht zijn gulste lach en neemt alle felicitaties als waardevolle geschenken in ontvangst. Een stralende lach accentueert en begeleidt de niet te verbergen trots. De blijde ogen fonkelen achter het enigszins studentikoze brilletje. De heer Bolding is ontzettend blij met de voordracht en slikt tijdens zijn speech de emoties vakkundig weg. Dat lukt niet iedereen, tranen biggelen over wangen, tissues gaan van hand tot hand, er zijn spontane omhelzingen en vriendschappelijke klappen op schouders. Mevrouw Bolding, zoon en dochter delen in de blijdschap van hun man en vader en zorgen dat het de gasten aan niets ontbreekt.

Het Hogeland en Henk Jan Bolding hebben elkaar getroffen, het klopt, het klopt als een liefde. De eerste verliefdheid is voorbij, de zo vurig gewenste relatie gaat ‘beginnen’.

 

HogelandNieuws maakte samen met Omroep Het Hogeland de volgende reportage.

Camera: Geert Boekhoudt

Editor: Ina Spijk

Interviews: Cees van de Meent

Reacties