60 jaar huwelijkse trouw in Uithuizen

Foto: HogelandNieuws
UITHUIZEN – 11 november, een heuglijke dag voor de heer J. Boerma (93) en mevrouw G.A. Boerma-Wierenga (81) uit Uithuizen. Het paar vierde hun 60- jarige huwelijk. De heer en mevrouw Boerma zijn beiden geboren en getogen in Uithuizen. De heer Boerma werkte op een boerderij waar ook de broer van mevrouw regelmatig langs kwam om te helpen. Zodoende kwam de heer Boerma ook regelmatig op visite bij het ouderlijk huis van mevrouw. Zo is de liefde ontstaan.
De dag van het huwelijk verliep een beetje anders dan gepland. Het was in 1959 een hele tijd erg droog geweest en de heer Boerma kreeg bericht dat zijn schapen door eenĀ  droge sloot uit het weiland waren ontsnapt. De heer Boerma ging voor de huwelijksvoltrekking eerst achter de schapen aan en haalde bij de ‘schapenjacht’ zijn voorhoofd open aan prikkeldraad. Door de flinke jaap in zijn voorhoofd moest hij mevrouw Boerma – Wierenga zonder hoed naar het altaar begeleiden.
Na het huwelijk heeft het echtpaar eerst zelf een boerderij gehuurd en later een eigen boerderij (vee) mogen exploiteren. Mevrouw Boerma hielp zoveel mogelijk mee, en zorgde er ook voor dat de koelkast en vriezer vol zat met groente en fruit. Uit het huwelijk zijn 5 kinderen ( 4 zonen en 1 dochter) geboren. Het bruidspaar heeft 7 kleinkinderen. Tot het moment dat de heer een hernia kreeg runden ze de eigen boerderij. De dokter zei: “U moet maar een andere baan zoeken.” Een nieuwe uitdaging kwam snel, door toeval. De heer en mevrouw belandden in de antiekhandel. Aan de Dingeweg hebben ze jaren de antiekhandel bedreven.
In hun gezellige, warme, net betrokken woning aan de Borgweg, vertelde het bruidspaar over de boerderij, de kinderen, de kleinkinderen, de antiekboerderij en hun liefde voor God. Iedere avond wordt er in de bijbel gelezen en de liefde voor God wordt alleen maar meer, aldus mevrouw Boerma. Over de vraag wat het geheim van een 60- jarig huwelijk is, is het spontane antwoord: ‘Trouw’.
De komst van burgemeester Henk Jan Bolding was een hoogtepunt op de gedenkwaardige dag en het echtpaar genoot zichtbaar. De burgemeester bracht namens de gemeente de felicitaties over en had een prachtig bloemstuk en overheerlijke bonbons meegebracht.
Een deftige felicitatiebrief van Koning Alexander was wellicht nog een grotere verrassing en komt misschien wel ingelijst in de knusse woonkamer te hangen.

Reacties